Комисията по здравеопазване одобри единодушно кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на НЗОК, предаде БГНЕС. Единственият претендент за поста бе предложен от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Комитов притежава 32-годишен стаж в областта на здравеопазването. Бил е зам.-управител на НЗОК и директор на РЗОК София. Към настоящия момент д-р Комитов е директор на столичната Втора градска болница.

"Мисията на НЗОК е да осигури високо обслужване на пациентите", заяви д-р Комитов по време на изслушването си пред комисията. Според Комитов една от основните цели на касата трябва да бъде ефективното управление на здравноосигурителните вноски и гарантирането на качеството на медицинската помощ.

Кандидатът за шеф на НЗОК поиска увеличаване на здравноосигурителните вноски, съвместни проверки на НЗОК и НАП в лечебните заведения, както и изваждане на групи заболявания от болничната и прехвърлянето им в извънболничната помощ. Д-р Комитов обеща прозрачна политика по отношение на генеричните лекарства и подчерта, че ще използва законовата възможност касата да договаря отстъпки от цените на медикаментите. Според него реимбурсирането на лекарствата трябва да бъде не на медикамент, а на заболяване.

Д-р Комитов заяви, че трябва да бъдат разширени правата на контролните органи на НЗОК и най-вече на контрольорите, които проверяват трудовите договори и отпуските на специалистите, оказващите медицинска помощ.