В Русия съществува "списък за разстрел", пише в. "Новая газета".

За него било докладвано лично на президента Владимир Путин още в средата на миналата седмица.

В списъка освен ликвидирания на 27 февруари опозиционер Борис Немцов влизат живеещият в чужбина бивш олигарх Михаил Ходорковски, журналистът опозиционер Алексей Венедиктов и по всяка вероятност телевизионната водеща Ксения Собчак.

Михаил Ходорковски.

По списъка работи не една, а най-малко две групи от автономната република Чечня. Това става по методите на "търга". С други думи, групата, която ще озвърши убийството, се избира на принципа на състезанието.

Всичко това станало ясно на силите на реда малко след разстрела на Борис Немцов. Те докладвали на Путин имената на някои от изпълнителите. След тях обаче не бил обявеният за главен заподозрян чеченец Заур Дадаев, който отгоре на всичко се отказа и от признанията си.

Алексей Венедиктов е главен редактор на "Ехото на Москва".

Предполагаемият убиец на Немцов е майор от руските служби на име Руслан, твърди "Новая газета". Изданието цитира отлично информирани източници и допълва, че не може да ги спомене по съвсем разбираеми причини.

Фамилията на Руслан вече е известна на Путин, пише вестникът. Той бил разпитан в чеченската столица Грозни на 9 март. Следствените органи успели да запазят всичко в тайна и в медиите не изтекла информация. Единствено станало ясно, че мистериозният Руслан е близък роднина на високопоставен служител на чеченските сили на реда. Фамилията му била известна на десетки, ако не и стотици служители на МВР, Федералната служба за сигурност и Следствения комитет. Всички обаче я пазели в строга тайна, като изхождали от презумпцията за невинност до доказване на противното.

Ксения Собчак.

Руслан служил някога в батальона "Север" и бил награждаван неведнъж. Междувпрочем, отеклият се от признантията си Заур Дадаев е бил доскоро зам.-командир на това формирование.

Батальонът "Север" е подчинен на руското вътрешно министерство и е базиран в Грозни. Той наброява около 600 бойци. Според непотвърдени информации много от тях в момента воюват на страната на проруските сепаратисти в самообявилата се Донецка народна република (ДНР) в Украйна.

Дмитрий Песков - говорителят на Кремъл, нарече абсурдни твърденията за списъка за разстрел.