Отчайваща и абсурдна - така може да се определи ситуацията с нов софтуер за случайно разпределение на делата. Това стана ясно от доклад на Комисията "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" на днешното заседание на ВСС. Близо 4 месеца, след като съветът реши да търси помощ от междуведомствена работна група не от техни айти специалисти, а и от Народното събрание, МС, различни министерства, президентството, тя дори не заседавала. Дошъл само експертът от президентството... Не помогнало и че съветът удължи срока - експертите пак не се събрали.

Именно тази работна група трябваше да поръча на разработчика какво се иска, за да има надеждна програма или поне доработка в краткосрочен план. Така сега не могат да се изготвят техническо задание и документация, за да има процедура по Закона за обществените поръчки. 

В повечето съдилища все още се използва "Лоу чойс", версия 4.0, която именно е компрометирана като възможност за въздействие върху делата. Доработената версия 5.0 - която например не показва името на "изтегления" съдия на този, който го "тегли", въобще не е оценявана, камо ли да бъде внедрена, стана ясно днес.

Затова пък, уж за да стане по-бързо, поръчката за нов софтуер бе изтеглена от общия европроект за електронно правосъдие, който тече по ОПАК, та няма да стане факт и когато той бъде осъществен. Ситуацията е "от два стола на земята".

Дори по някакъв чудодеен начин от небето да падне софтуерът, няма... хардуерно решение, т.е. - няма дори сървър, на който да бъде качен, бе отчетено още.

Членове на съвета определиха, че са на "изходна позиция" и че дори перспективите са още по-мрачни от декември. Затова днес се предложиха за гласуване 5 предложения:

Самият ВСС вместо несъстоялата се назначена от него комисия да изпрати на разработчика констатациите си за софтуер, пък били те и с пропуски.  

Второ решение, което предлага съветът, е отново да се изпратят писма до НС, МС и т.н., да потвърдят, или да откажат изрично участието на техни експерти.

Третото решение е в зависимост от отговорите да се актуализира решението на ВСС за създаване и срокове за действие на работната група. 

Четвърти възможен изход кадровиците на Темида виждат в това да се отправи искане до министъра на правосъдието Христо Иванов за предоставяне за временно ползване от ВСС на сървър. Той трябва да има подходящи технически параметри, така че фирмата, с която ВСС има договор, поне да обезпечи краткосрочно решение.

Петото решение, което бе предложено, е да се искат от Министрството на финансите допълнителни средства за плащане на новите разработки.

ВСС ще умува още за решение на проблема.