Министерство на правосъдето ще оттегли онази поправка в Накзателния кодекс (НК), която бе възприета като опит за налагане на цензура на медиите.

Става въпрос за изменението в Кодекса, според което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 г. всеки, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация насилие или омраза, основани на политическа принадлежност". По този член от НК (162, ал. 1) се предвижда още глоба от 5000 до 10 000 лв., както и обществено порицание.

Досега наказание се предвиждаше за подбуждане към дискриминация по народност или етническа принадлежност

Тази поправка в НК бе част от общия пакет изменения, представен вчера от правосъдното министерство като изменения, с които трябва да се осъвремени антитерористичното ни законодателство, както поиска ООН. 

Днес, след заседанието на Министерския съвет обаче ресорният министър Христо Иванов даде заявка, че конкретно този текст ще бъде прецезиран, тъй като са правилни критиките, че може да доведе до цензура на политически критики в медиите. 

"Считайте технически, че това предложение, в тази версия е оттеглено. Продължава дискусията по него с работната група, ще търсим вариант за по-прецизно такова. Целта на работната група при изработването на този текст е била абсолютно различна от преследването на политическа реч в един нормален, демократичен дебат", обясни правосъдният министър.

"Целта е била да се криминализира пропагандата и възхваляването на терористични действия", допълни той.