С 10,7 млн. лв., които правителството отпусна днес, ще продължи ремонтът на военното НДК, каза зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Както е известно, сградата на бул. "Скобелев" трябва да подслони Наказателното отделение на Софийския районен съд и Районна прокуратура, които не "отидоха" в ремонтираното ГУСВ.

Надяваме се за седмица-две да получим разрешение за строеж. В договора с изпълнителя срокът е 180 дни. Сградата обаче е в силно влошено състояние - има течове навсякъде, асансьорите са напълно ръждясали, каза Петков.

Заради занемаряването на строежа за 2 г., докато се изяснят проблемите с авторството на проекта, ще трябват тежки ремонти. Покривът е протекъл, което е разрушило и много неща надолу. "Възможно е и удължаване на срока, може да трябват още средства, може и да не трябват - не знам. Новото състояние на сградата не е оценявано, защото до днес не са имали възможност да работят по това", каза зам.-министърът.

Той каза, че изпълнителят е похарчил десетки хиляди левове само за охрана през изминалите години и сега се е съгласил 80 000 лв., които да бъдат изплатени на авторите на проекта, да са за негова сметка. Така обаче МП завинаги става притежател на авторството на проекта.