Ако сте фенове на хомеопатията, тази новина или ще ви разочарова, или ще ви амбицира.

Така или иначе ново австралийско изследване твърди, че хомеопатията не е ефективна при лечението на никое заболяване. Най-общо хомеопатите вярват, че в минимални дози субстанциите, които причиняват болестта, могат и да излекуват хората, които се чувстват зле. Чрез разтваряне на веществата във вода или алкохол, хомеопатите смятат, че получената смес съдържа "паметта" на оригиналното вещество, което предизвиква оздравителен отговор в тялото.

Тези твърдения са широко отречени в многобройни проучвания, но Националният съвет за здраве и медицински проучвания на Австралия за първи път детайлно проучва 1800 изследвания върху хомеопатията (като 224 от тях са включени и в крайния доклад), за да излезе със свое становище по въпроса, съобщава "Гардиън".  
Според заключението няма болест, за която да има достатъчно доказателства, за да се приеме, че за нея хомеопатията е ефективна.

Не е открито изследване с достатъчно на брой участници, което да подкрепя идеята, че хомеопатията води до подобрение, каквото би се постигнало при лечение от традиционната медицина.

"Хората, които избират хомеопатията може би подлагат здравето си на риск, ако откажат лечение, за което има доказателства, че е безопасно и ефективно", се казва още в заключенията от проучването.

На практика този тип лечение не е по-ефективен, отколкото приемането на плацебо.

Председателят на Работната група по въпроса проф. Пол Гласио казва, че се надява, че техните изводи ще накарат частните застрахователи да престанат да предлагат пакети, свързани с хомеопатично лечение и че фармацевтите ще преосмислят предлагането на хомеопатични лекарства.
Той уточнява, че е наясно, че ще има много хора, които няма да обърнат внимание на това проучване и ще го обявят за конспирация.

"Все пак се надяваме, че ще има и разумни хора, които ще преосмислят продаването, употребата или субсидирането на тези вещества", казва той.
Гласио напомня, че хомеопатията загуби популярността си във Великобритания след изследване, поръчано от Долната камара на парламента, завършено през 2010 г., което доказа, че лечението с хомеопатията не е ефективно.

Д-р Кен Харви, експерт по лекарствена политика и защитник на правата на пациентите, напомня, че частните колежи слагат огромни такси за курсове по хомеопатия и се надява, че студентите ще си помислят върху този факт след новите резултати.
"Нямам проблем с частните колежи, които искат да правят курсове по гледане на кристална топка, иридология и хомеопатия, и ако хората са достатъчно луди да си плащат за това, решението е тяхно", добавя той. Стига тези курсове да не се одобряват от държавата.

В специално становище Австралийската хомеопатична асоциация напомня, че около милион австралийци използват хомеопатията. Според цитирания доклад обаче няма ясни доказателства за настоящата употреба на хомеопатични лекарства от австралийците. Все пак трябва да се отбележи, че през 2009 г. Световната здравна организация изчисли, че австралийците харчат около 10 млн. долара годишно в тази индустрия.