Изглеждащите безкрайни управленски мандати на Веселин Божков начело на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) май най-сетне свършват.

На вчерашното заседание на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание депутатите от всички парламентарни групи се обединиха около тезата, че правомощията на председателя на КРС трябва да бъдат орязани. Най-големите "шамари" за Божков дойдоха от ГЕРБ и реформаторите, но в подкрепа на идеята да му бъде отнето правото да взема решения и само да подписва колективни решения на комисията се обявиха също и от Патриотичния фронт, АБВ, както и от БСП и ДПС.

"Ако КРС работеше по-добре и нямаше проблеми, нямаше да има нужда да променяме закона, за да защитим живота на хората в България", каза Цветомир Михов от ГЕРБ, който остро разкритикува действията на регулатора по време на снежното бедствие в Родопите и пропадането на телефонните връзки.

Освен това Михов обясни, че ръководството на КРС е получило възможността да бъде "чук" или "бухалка" за оказване на натиск, тъй като в закона за едно и също нарушение били предвидени глоби в ненормално широк диапазон - от 50 000 до 2 милиона лева.  

Самият Божков по време на заседанието гледаше като Тодор Живков на партийния пленум на 10 ноември. Единствената подкрепа, която получи обаче бе от собствената си юристка.

"В момента Божков се урежда на работа в Международния съюз по далекосъобщения. Ще има топло местенце като шеф на дирекция там и само след два месеца се надяваме да му пожелаем "На добър път", обясниха двама депутати от управляващото мнозинство.

Според тях нещата около трансфера на Божков вървят по план и той самият щял да бъде предоволен, ако постъпи на работа в реномираната международна организация.

В телеком средите председателят на КРС често е наричан "Вечната Амбър", тъй като сегашното правителство му е шесто поред, в което той е несменяем председател на регулатора. Божков бе назначен с решение на Сергей Станишев и докато той бе на власт често ходеше на заседанията на парламентарната група на БСП. По-късно, когато ситуацията се промени шефът на КРС насочи пристрастията си в друга посока и в крайна сметка получи нов управленски мандат от Бойко Борисов.

Основното, с което управлението на Веселин Божков ще бъде запомнено са нагласените конкурси за мултиплексите в България. Според многобройни медийни публикации те са овладени от фирми, свързани с банкера Цветан Василев. Заради дискриминационните условия в конкурсите Европейската комисия заведе дело срещу България в Съда на европейските общности в Люксембург. Присъдата срещу страната ни се очаква да бъде произнесена съвсем скоро, а очакванията на специалистите са процедурите да бъдат отменени и да платим огромни глоби.

Така че фактурата за дългогодишното управление на Веселин Божков в КРС тепърва ще се чака.