Алексей Навални призова Запада да наложи санкции на десетки олигарси от обкръжението на Путин, включително и Роман Абрамович, собственика на футболния клуб "Челси".

"Може да направите списък от над 1000 души, които да имат забрана за пътуване в Западни държави, и може да го направите тихо, без фойерверки", заявява блогърът пред британския в. "Файненшъл таймс". "Трябва да ударите пропагандаторите на войната и тези, които я финансират - истинските участници във войната", допълва той.

Навални бе допреди няколко дни в затвора за 15 дни, защото раздаваше позиви за участие в митинга срещу Путин на 1 март, организиран от Немцов. Опозиционерът обаче бе убит на 27 февруари и демонстрацията се превърна в траурен марш в памет на Немцов. Съдията не пусна Навални да присъства на погребението на лидера на ПАРНАС. Но щом той излезе от зандана отиде и положи цветя на лобното място на Немцов на моста пред стените на Кремъл.

Навални смята, че Путин ще управлява до края на живота си, като систематично назначава семейства от младо поколение от своето обкръжение на позиции в цялата руска икономика.

"Преди няколко години смятахме, че това е просто непотизъм, но сега разбираме, че всъщност става дума за дългосрочно планиране – той налага династично управление", анализира блогърът пред вестника. 

Такава беше практиката в СССР и в другите социалистически държави, включително България, припомнят наблюдатели на процесите в Източна Европа.

"Милиардерите Алишер Усманов, Роман Абрамович и техните семейства – ако те не могат да отидат до именията си в Лондон или в Швейцария, това ще има значение", казва опозиционерът.

Според него в черния списък трябва да бъде и Олег Добродеев, управител на държавното радио и телевизия, както и синът му Борис. Той беше назначен за изпълнителен директор на "ВКонтакте", след като интернет групата Mail.ru на Алишер Усманов пое контрол над социалната мрежа.

Западът трябва да включи в наказателните мерки не сепаратисти, а семействата на високопоставени представители на Кремъл като Владислав Сурков (съветник на Путин б.р.) и Вячеслав Володин, заявява Навални. "Техните деца летят до Париж през уикенда, а не командирите от Донбас", подчертава той.

Огледалните дворци на братя Ротенберг в покрайнините на Москва.

Миналата година през март той отправи същия призив от страниците на в. "Ню Йорк таймс". Тогава Навални обяви, че в черния списък трябва да влезе кремълската мафия, която ограбва богатството на Русия. Той назова Генади Тимченко, шеф на "Волга груп", братята Аркади и Борис Ротенберг, влиятелни бизнесмени и бивши спаринг партньори по джудо на президента,  Юри Ковалчук, финансист, смятан за личен банкер на Путин, Владимир Якунин, президент на "Российские железные дороги", олигарсите Роман Абрамович и Алишер Усманов, Игор Сечин и Алексей Милер, директори на "Роснефт" и "Газпром". Санкциите трябва да включват и олигарсите - собственици на медиите, които повтарят тезите на режима, както и целия "военен щаб" на Путин, послушните членове на Думата и апаратчиците от управляващата партия "Единна Русия", изтъкна тогава Навални.

Тимченко, братята Ротенберг, Юри Ковалчук и Игор Сечин вече са в наказателния списък на САЩ.