Следващият iPhone може да се сдобие с гъвкав дисплей на ръба, подобно на Samsung Galaxy Edge. Теорията идва от изтекъл документ от американското патентно ведомство USPTO. Очаква се моделът 6S да излезе тази есен, вероятно през септември, но се чуват и слухове, че може да бъде показан заедно с умния часовник Apple Watch на 24 април.

Ето и патентния документ на Apple:

Така добавеният втори екран може да помещава досега физическите бутони за увеличаване и намаляване на звука, както и бутон за камерата, смяна на песни, пауза и стоп, и дори да позволява различно програмирани бутони според отворената програма. Разбира се, може и там да излизат нотификациите и съобщенията. 

Това няма да е новост - Samsung Galaxy Еdge вече предлага подобна функция. Но има определени оплаквания по отношение на функционалностите на корейския иновативен смартфон. Ако Apple се поучат от грешките на най-големия си конкурент, могат да предложат значително по-добър вариант на идеята.

Какво друго да очакваме от новия iPhone 6S?

Освен вероятността за страничен екран, едва ли могат да се очакват големи промени в дизайна - по традиция Apple правят това само когато сменят номера на модела, а не при подмоделите с S или C. Според Wall Street Journal обаче е много възможно компанията от Купертино да добави опцията за розов цвят на корпуса. 

Обсъжда се възможността Apple да направи дисплей по-здрав, използвайки сапфирено стъкло, но наскоро техният партньор производител на подобни дисплеи фалира.

Но съществува и друг вариант - компанията Corning, производител на известния и ползват от много производители Gorilla Glass, са разработили нов продукт - Phire, кръстен така, защото е идентичен по сила със сапфиреното стъкло. Corning твърдят, че Phire е дори по-издръжлив на удар.

Засега се предполага, че моделът 6S ще дойде само в малката, 4,7 инчова версия. Очакват се подобрения и при камерата и процесора.

Друг патент на Apple от началото на годината може да направи 6S и водоустойчив. За да не се налага промени в елегантния дизайн, патентът предполага не корпуса да е водоустойчив, а всеки компонент поотделно да бъде облицован със специален филм, който да го предпазва от влага. Но дали тази технология ще бъде приложена в новия 6S, и дали ще може да го хвърляме в басейна - още не е ясно.

Едно е сигурно - Apple няма да повтори грешката от iPhone 4S - да предложи почти идентичен телефон с няколко дребни вътрешни промени.