Майсторът на фантастичната сатира Тери Пратчет почина днес на 66 години, след дълга борба с болестта на Алцхаймер. Създателят на сериите за "Света на Диска" беше диагностициран с болестта през 2007 г., но продължи да пише, завършвайки последната си книга миналото лято. Скоро след диагнозата си той дари солидна сума за изследване на болестта.

"Светът загуби един от най-ярките и остри умове", заяви Лари Финли, шефът на издателството Transworld, което публикуваше Пратчет.

Писателят е починал у дома, заобиколен от семейството си. 

Сър Терънс Пратчет, посветен в рицарство през 2009 г., беше един от най-известните и четени британски писатели за последните 30 години, и може би най-известният английски фантаст. Той е автор на над 70 романа, разкази, книги за деца и възрастни.

Но именно странния, безумен и невъобразимо забавен "Свят на Диска" е творението, с което Пратчет ще бъде запомнен. 41 новели за 32 години е впечатляващо творчество, но не количеството направи диска върху четирите слона, застанали върху огромна костенурка, един от най-магичните и детайлни фантастични светове.

Поредицата, започнала с "Цвета на Магията" с главен герой нескопосаният магьосник Ринсуинд, възникна като пародия на класическите творения на Толкин, Хауърд, Зелазни, Едингс. Но с всяка следваща книга "Светът на Диска" дишаше все повече със собствени сили и се държеше на собствените си слонски крака. Вещиците, вампирите, магьосниците и градската стража на Анкх-Морпорк - Града на хилядите изненади - се превърнаха в емблематични образи в сатиричното фентъзи.

Десетки от книгите му са играни на сцена и като радио драми, а няколко се появиха и на малкия екран.

Чувството за хумор на Пратчет заслужаваше поне графство - и макар в последните години перото му да изгуби размаха си от болестта и умората, той винаги имаше нещо, с което да ни изненада.

За старостта Пратчет казваше:

"Във всеки стар човек има един младеж, който се пита - "Какво стана?""

Рицарското му мото беше Noli Timere Messorem - "Не се страхувай от жътваря".

Тази есен излиза последната негова книга, завършена миналото лято - The Shepherd's crown. И последната от "Света на Диска".