Шестте представителни организации на работодателите и синдикатите заплашиха да изтеглят представителите си от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ако депутатите не преразгледат предложението за увеличаване на държавната квота в него. Официалното им становище бе разпространено до медиите докато в Народното събрание течаха дискусиите по изобра на нов директор на здравноосигурителната институция.

Бизнесът и синдикатите протестират срещу приетите на първо четене в парламентарната здравна комисия промени в Закона за здравното осигуряване. Новите текстове предвиждат в състава на Надзорния съвет на НЗОК да влязат още двама представители на държавата, а общият брой на членовете да се увеличи от 9 на 11 души. Проблемът е, че ако това се случи, държавната квота вече ще се състои не от четирима, а от шестима души, което на практика й осигурява пълно мнозинство. 

"Държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК. Отговорността, обаче, следва да се съчетава с механизми за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет, а това ще стане невъзможно, ако предложените законодателни промени станат факт", се казва в писмото на шестте организации.

Друг техен мотив е, че именно бизнесът и гражданите осигуряват основните приходи в бюджета на здравната каса и не е логично точно те да бъдат безгласна буква при взимането на решения за разпределянето им. Според собствените им изчисления участието на държавата във финансирането на здравноосигурителните дейности е едва 34% на фона на почти 3,02 млрд. лв. приходи от осигуровки.

С подобен мотив работодателите и синдикатите настояват в надзора на здравната каса да да не участват пациентски организации. Според социалните партньори те се явяват допълнителен представител на осигурените лица, което на практика нарушава баланса на трипартитното управление, за което настояват. Освен това често лобират за едни или други производители, както и за включването на определени лекарства в позитивния списък с медикаменти, заплащани от касата.

"Има корпоративни интереси. Ако са представители на диабетните организации ще са силно заинтересовани от решаване проблемите на диабетиците. За да поставим този въпрос по този начин, сигурно имаме основание", коментира казуса Григор Димитров от Българската стопанска камара. 

По думите му пациентските организации могат да са полезни при контролната дейност на осигурителната институция, защото са добър съветник и коректив, но не бива да участват при разпределянето на парите за здраве.