187 949 души са инвалидизирани пре 2013 г., като 69 000 от тях са се явили на ТЕЛК за пръв път, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол днес. Той отговаряше на въпрос, свързан с плановете на Министерство на здравеопазването за реформиране на системата за оценка на работоспособността.

Най-голямата възрастова група е между 50 и 65 години, като 40,5% от хората, минали през оценка, са с пожизнена инвалидност.

"Когато повдигнах въпроса за на инвалидизираните хора, съм имам най-малко илюзията, че различни организации ще го приветстват“, коментира Москов. "Искам този диалог да се води публично не заради организациите, а заради хората, заради параметрите на възможността държавата да финансира процеса. Това са двата мастодонта, с които трябва да се преборим", каза още той.

Според него лекарят трябва да дава процента на увреждане, а после социален работник, заедно с лекар по трудова медицина, да преценява според спецификата на работното място каква част от уврежданията инвалидизират служителя и какво следва от това.

"Не да получите на калпак пенсия и билет за трамвай и да си стоите в къщи", обясни той.

Той изтъкна, че системата трябва да се променим възможно най-скоро.

"Това, което трябва да се направи е да се даде възможността хората бързо и реално да получават лекарска експертиза, което се корени в това лекари да могат да дават такава оценка и да се раздели чисто медицинската експертиза с някакви социални придобивки, които вървят с нея“, обобщи Москов.