Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята за възможно Гърция да излезе от еврозоната, и то без предварителен план по подобие на внезапна катастрофа. На подобно мнение бил и австрийският му колега Ханс Йорг Шелинг.

Това оповести Шойбле снощи за тв О Ер Еф след разговор с Шелинг във Виена.

"Тъй като отговорността, възможността за взимане на решения какво да се случи е единствено на Гърция и тъй като ние не знаем точно какво правят отговорните фактори в Атина, то ние не можем да изключим излизане на страната от еврозоната", заяви Шойбле.

Той е категоричен, че Гърция не може да получава повече пари, ако страната не се придържа към договореностите, постигнати с кредиторите.

"Европа продължава да има готовност да помогне на Гърция, но тя трябва да демонстрира готовност, че иска да й се помогне. Проблемът не може да се реши по начин, при който други да са изкупителни жертви", смята германският финансов министър.

Остро му опонира бившият вицеканцлер и външен министър на Германия (1998-2005) Йошка Фишер. Той предупреди, че излизане на Гърция от еврозоната би имало катастрофални последици. Никой - нито финансови ексепрти, нито канцлерката Ангела Меркел, а и който и да било друг избощо не бил в състояние да си представи какви биха били последствията от подобно развитие на нещата.

“Рисковете са непредвидими”, заяви Фишер снощи в Кьолн по време на литературен форум. Вместо за литература, той говори по парещи политически теми от деня.

Йошка Фишер смята, че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще бъде катастрофа.

Той е на мнение, че излизане на Гърция ог еврозоната би могло да е началото на края на Европейския съюз

“Това може да се окаже фатална стъпка, която да сложи началото на един пагубен процес”, каза Фишер.

Фишер предупреди и да не се забравя фактът, че дори и да излезе от еврозоната, страната ще продължава да е членка на Европейския съюз и на НАТО.

“Който вярва, че гърците излизат от еврозоната и това е ок, то той е твърде далеч от реалността”, изтъкна той.

Ясно е едно – тонът между Берлин и Атина загрубя. Шефът на парманетранта фракция на християндемократите Фолкер Каудер обвини гърците в празнословие. Гърция не можела да очаква повече финансови инжекции, ако не спазва договореностите. 

“Атина няма да получи безплатен десерт”, закани се Каудер, един от най-доверените хора на Ангела Меркел, в интервю за в. “Билд”.

Гърция трябвало да се концентрира върху осъществяването на програмата по втория помощен пакет. За трети сега изобщо не можело да се говори.