Шведската прокуратура предложи да разпита основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж в Лондон, където от 2011 г. той се укрива в посолството на Еквадор, предаде Ройтерс.

Беглецът се е съгласил с идеята, която може да доведе до развръзка на продължаващото вече пета година дело.

Швеция иска да разпита австралиеца по обвинения в сексуално насилие и изнасилване, които той отрича. Прокурорите заявиха, че искат да му направят и ДНК тест.

В края на 2014 г. шведски апелативен съд потвърди заповедта за задържане на Асанж, но заяви, че прокурорите не са направили достатъчно усилия "да проучат алтернативни пътища".

Прокуратурата отдавна отказва да разпита Асанж в Лондон. Сега тя обяви, че е променила позицията си, защото давността на някои от престъпленията, които се приписват на австралиеца, изтича през август 2015 г. Досега тя смяташе, че условията в посолството на Еквадор в Лондон няма да осигурят качествен разпит. Но предвид напредващото време обвинението може да се примири с този недостиг на качество.

Случаят датира от 2010 г., когато шведки заведоха жалба срещу Асанж за сексуални посегателства. Австралиецът твърди, че ако бъде задържан в Швеция по тези обвинения, може да бъде екстрадиран към САЩ, където потенциално да бъде съден заради ролята му в публикуването на близо 250 000 американски дипломатически секретни документа и на 500 000 секретни военни доклада.

Американски съд вече даде 35 години затвор на сержанта от армията на САЩ Брадли Манинг, който издаваше тайните сведения на "Уикилийкс". В затвора Манинг обяви, че иска да изживее остатъка от живота си като жена и да започне хормонална терапия. Войникът смени името си с женското Челси.