Очевидно засегнат от сутрешното изказване на ген Атанас Атанасов пред Нова тв, че по въпроса преяжда ли РБ с власт, трябва да бъдат питани Кунева и Лукарски, икономическият министър посъветва партньора си в блока "да мълчи".

"Съветвам го да се въздържа, защото аз не правех такива коментари, когато лично и единствено назнами зам.-министър на вътрешните работи, а това беше представено като номинация на целия Реформаторски блок", посочи Лукарски, очевидно визирайки Филип Гунев.

Министърът още веднъж повтори, че можело Атанасов и да не е доволен от някои назначия, но и той не бил доволен от назначението му в МВР. "Мълчах тогава, съветвам го и него да си мълчи."

"Трябва да се държим в Реформаторския блок, вместо да си гледаме трескитге и гредите по очите", допълни министърът.

По думите му, твърдението, че Реформаторите преяждали с власт идва от Георги Първанов, но пък той вече не е партньор в управлението, тъй като е подал оставка от АБВ. 

Конокретният повод и днес да се говори за преяждане с власт от блока станаха вчерашните назначения на председател на Комисията за защита на потребителите - Димитър Йотов, съпруг на шефката на кабинета на Меглена Кунева, и двама членове на КЗП от ръководството на СДС. Предложенията бяха именно на икономическия министър.

На въпрос не е ли това конфрикт на интереси, Лукарски още повече се вбеси и цитира закона за конфликт на интереси, според който лицата трябва да подадат оставки от предишните си постове. Те го били направили седмица преди да ги предложи за КЗП. 

Въпреки че от блока декларираха, че всички назначения ще стават след конкурс, Лукарски отрече това. По думите му нямало как да се прави конкурс за мандатните длъжности:

"Ако аз проведа конкурс, а МС не го одобри, какво става? Какво става?!... Нямаме назначение!"