Кратка престрелка с реплики си направиха здравният министър Петър Москов и депутатката от БСП Мая Манолова по време на парламентарният контрол днес. 

Манолова влезе в атака, като обвини Реформаторския блок в множество политически назначения, нещо, срещу което те се обявяваха против преди изборите.

"РБ се оказа най-лакомият партньор във властта, Радан Кънев говори с пълна уста", разгневи се социалистката. "Говори се, че Лукарски е направил повече политически назначения, отколкото е членската маса на СДС", каза още тя, предизвиквайки дискретен кикот в залата, и продължи с хумора: "Партията на Меглена Кунева е на път да се превърна в "България на областните управители". Министерството на икономиката става "Министерство на демократичните сили", а това на здравеопазването - "Демократи за партийно здравеопазване"

"Защо реформаторите преяждат с власт по време на великденските пости?", запита накрая Манолова, насилвайки шегата.

Накрая на атака тя се фокусира върху според нея виновник №2 - Петър Москов, който отстъпвал в тази класация само на министъра на икономиката. Божидар Лукарски е шампион в категорията с преяждането, защото според Манолова е назначил практически цялата си партия на "държавна хранилка".

Манолова обвини Москов в чистка в болницата в Смолян, където били уволнени 30 души, сред които и шофьори и чистачки. Уволнени били цели семейства.

Той обаче, за разлика от други опоненти на Манолова в миналото, не се изкуши да си разменя крясъци с нея - просто започна да изброява:

"В 22 държавни болници до момента е имало общо пет промени в съветите на директорите. В 18 държавни болници пък са направени промени в управителите до провеждането на конкурси, каквито вече са заявени."

Здравният министър призна, че наистина бързо е сменил директора на Благоевградската държавна болница. Но отбеляза, че документацията на лечебното заведение вече от две седмици е със заведена преписка в прокуратурата. 

"Защо партийно ръководство е в подкрепа директор на болница?", все пак върна топката Москов.

Въпреки този си коментар, здравният министър избегна да коментира пряко случаят в Смолян. По думите му, част от болниците част от българските болници са превърнати в социални служби за намиране на работа по партийна линия и когато след това мениджъра се опита да изпълни заповед на министъра за ограничаване на разходите му се налага да остави само онзи персонал, който е пряко свързан с дейността на болницата.

Той подчерта, че нито РБ, нито той правят партийни назначения.

"Не спекулирайте с неща, спрямо които практиките, които вие прилагахте, изглеждат пионерство", продължи с настъплението министърът.