"Не, ни най-малко не се интересувам, че политиците не ме харесват."

Това каза бившата правосъдна министърка на Румъния (сега евродепутат) Моника Маковей в интервю за "Панорама" по БНТ. Жената, която се смята за основоположник на войната с корупцията в съседната държава, на шега попита, ако в България толкова я харесват, не я ли искаме за правосъден министър. 

"Политиците започнаха да разбират, че няма недосегаеми някъде през 2005-2007 г. Но продължаваха да крадат! Пак имаше корупционни сделки и пране на пари – все си мислеха, че ще могат да се измъкнат, но не се получи. Същото стана и в съдебната система", каза Маковей.

Тя е известна с фразата си: "Когато се изчисти съдебната система, тя ще изчисти всичко останало."

Евродепутатката призна, че отначало е получавала "приятелски съвети" от политици да не ги закача, дори действащ премиер я помолил да го известява за всички дела за корупция, които започва, още преди старта им. Никой от правителството не можел да проумее, че действащ министър ще вкарва в ареста свой колега. "А аз им отговарях: Както виждате, може. Факт", признава Маковей.

Политиците станали още по-изобретателни - искали рушвети в асансьора между два етажа или в тоалетните, докато се правят, че пият вода. "Те няма да стоят със скръстени ръце и да чакат да ги арестувате", предупреди бившата министърка.

Тя разкри и трите стъпки, с които започнала: разформироване службите на "Секуритате" в МП, електронни форми на прозрачност и независими институции за борба с корупцията, като назначенията правела сама. Тя избрала директора на Националната дирекция по антикорупция не защото е приятел, или приятел на приятел, а само с помощта на психолог. "Човек с непоклатимо мнение, на който съм сигурна, че няма да повлияя и аз", каза Маковей за прочутото звено, което днес понякога арестува по трима министри в рамките на два дни (шефката на агенцията Лаура Кьовеши е нещо като национален герой в Румъния, б.р.).

Маковей даде и рецептата си за шефове на прокуратурата, без които една служба не работи - силен, честен и професионалист, а не приятел на политици, олигарси или бизнесмени.

"Трябва да сте смели. Какво може да стане - най-много да ви уволнят. Виждате, че съм жива", даде съвет към българските магистрати евродепутатката. 

"Човешката алчност е огромна, особено когато е свързана с политиката. Моето мнение е, че болшинството от хора, които влизат в политиката, влизат за да натрупат пари", предупреди тя.