И новият папа Франциск разсъждава върху възможността за абдикация,  съобщи Ню Йорк Таймс, позовавайки се на интервю на папата за мексиканска телевизия.

"Имам чувството, че понтификатът ми ще бъде кратък – четири или пет години. Не знам, може би дори две или три. Две години вече минаха, това е странно усещане“, заявява папата в обобщение на понтификатът досега.

Още през август папа Франциск заяви, че смята дните си за преброени и че след "две-три години ще се озова в Божия дом". Сега обаче заговори не само за своята смърт, а и за възможността да последва примера на своя предшественик.

Бенедикт XVI беше първият отеглил се понтиф от 600 години насам, когато се отегли от Светия престол през февруари 2012 г. Той заяви, че възрастта му и заболяванията му пречат да изпълнява задълженията си на папа, и получи специфична позиция на "папа в оставка", като не се върна на кардиналската си позиция.

Франциск коментира тази възможност, като отбеляза, че със своето решение Бенедикт е открил "институционална вратичка". И отбеляза:

"Може да е единственият за дълго време, а може и да не е“

Светият отец си призна, че му липсва и времето преди да стане папа, когато е можел да „отиде на пицария и да не бъде разпознат от никого“.