Председателят на АБВ в оставка Георги Първанов обяви, че до месец април партията ще реши дали да продължи да подкрепя правителството на Бойко Борисов.

„Аз по своя инициатива замразявам партньорското споразумение с ГЕРБ и с останалите ни партньори в тази коалиция”, каза Първанов пред Нова телевизия.

Според него проблемът е липсата на адекватна политика и реформи.

„Държим се като опозиция, защото ни идва в повече това, което се случва. Няма никакъв диалог, премиерът и правителството си правят каквото си искат”.

Георги Първанов постави и условие кандидатурата му отново да бъде издигната за лидер на АБВ.

„Твърдя, че не бих приел номинация, обсъждане на моята кандидатура, при положение, че някой в управлението си мисли, че ние можем да бъдем сателит“.

Бившият президент обяви още, че АБВ ще подкрепи и вот на недоверие срещу правителството за енергийната политика, стига някоя опозиционна партия да го подкрепи. Позицията на Първанов е в подкрепа на „Южен поток“, каквато е позицията и на БСП, и на „Атака“.

Въпреки критиките си към правителството обаче Георги Първанов обяви министъра на АБВ Ивайло Калфин за най-добрия.

Лидерът на АБВ в оставка критикува и номинацията на Йордан Бакалов за началник на служба „Военна информация“, защото тази позиция винаги се заемала от „хора с пагони“.

„Имам усещането, че това е част от тази амбиция Реформаторският блок в сектора „Сигурност” да има свои хора".

Първанов каза, че с АБВ консултации не са правени за бъдещия шеф на ДАНС.