Люис Хамилтън ще започне защитата на титлата си във Формула 1 с първа позиция на старта на сезона в Австралия в неделя. Британецът спечели квалификацията, а неговият съотборник в "Мерцедес" Нико Розберг е втори. С което се потвърждават прогнозите, че "сребърните стрели" ще доминират и през 2015-а, а поне в началото на шампионата със сигурност ще е така.

Трети на решетката на "Албърт парк" в Мелбърн остана Фелипе Маса ("Уилямс"). Двамата пилоти на "Ферари" - Себастиан Фетел и Кими Райконен, завършиха на четвърта и пета позиция пред другия състезател на "Уилямс" - Валтери Ботас.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който смени "скудерията" с "Макларън-Хонда", пропуска този уикенд след свирепия удар в предсезонната подготовка на пистата "Каталуня". А неговият заместник Кевин Магнусен и Дженсън Бътън ще потеглят от последната редица -18-и и 19-и, след като записаха лоша квалификация и поначало пристигнаха в Мелбърн без големи надежди.

Сезонът започва без толкова драстични промени в правилата, особено в сравнение с предходните. Нови са носовете на болидите - сега изглеждат по-ретро. Увеличено е минималното тегло на колите - от 691 на 702 кг. Намален е броят на двигателите, които могат да се използват от отборите през сезона. Въвежда се "виртуална" кола за сигурност за случаите, в които на пистата няма да излиза реалната.

За сметка на това водещи пилоти смениха отборите - 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел (от "Ред Бул" във "Ферари"), Фернандо Алонсо (от "Ферари" в "Макларън")... А "Ферари" има нов шеф в лицето на боса на ФИАТ Серджо Маркионе, заменил ембламатичния Лука ди Монтедземоло.

Остава да се надяваме на интересен сезон, а не като предишния, в който надбягването бе между два коня, при това от един отбор. Почти в последния момент стана ясно, че в родния ефир "Формула 1" ще върви по "Диема Спорт", след като надвисна опасност да липсва за първи път от много години.