Знаете ли, че всъщност сте синеоки?

Всички сме такива под тънкия слой меланин, който пигментира очите ни и ги прави зелени или кафяви, понякога почти черни. Неслучайно бебетата са със светли очи - потъмняването при някои става в рамките на първата години, а при други - никога. 

А иска ли ви се да се върнете към бебешките си небесносини очи? Вече има метод, който скоро ще влезе в употреба - с лазер.

Идеята да се ползват лазери, за да се направят кафявите очи сини се е родила на необичайно място - в кабинета на дерматолог.

Американецът Грег Хоумър се прибирал от работа един ден, след процедура за премахване на петна от кожата с лазер, когато се е зачудил - какво ще стане, ако използваш подобен лазер върху окото?

Изобретател и доктор по биология, Хоумър разследвал проблема и бързо открил потенциала на идеята си - изследване през 80те показвало, че под всяко кафяво око се крие синьо. И този кафяв слой, открил Хоумър, е достатъчно тънка, че да може, теоритично, да бъде премахната.

"Отидох при дерматолога си и му каза: Имам въпрос за теб - какво ще стане, ако използваме този лазен на ириса?", разказва Хоумър пред Дискавър Нюз.

Същият дерматолог се включил по-късно в борда на изследователите, и сега,  почти 20 години по-късно, операцията се тества върху хора в Коста Рика, чрез компанията на Хоумър "Строма".

Основната идея е, че честотата на зеления лазер позволява той да мине през роговицата и да бъде абсорбиран само от тъмния цвят, което прави метода "изключително безопасен и изключително отличаващ", разказа Хоумър.

Промяната не става веднага, лазерът е настроен на ниска енергия, така че сините очи се появяват в рамките на няколко седмици.

Макар че няма негативни ефекти върху 37-те души, които сега са с едно синьо око, все още е твърде рано да се каже какви ще са дългосрочните ефекти от процедурата. Офталмолоите твърдят, че поне теоритично има опасност от глаукома.

"Може би не го виждате сега, но след 10 години това може да е сериозен здравен проблем на обществото", заявява д-р Иван Шваб, офталмолог и говорител на Американската академия по офталмология, и професор в Калифорнийски университет. "Не бих открекъл процедурата, не казвам, че няма да сработи, но най-големите ми притеснения са в дългосрочните ефекти."

Другите проблеми са обичайните за всяка ЛАСИК операция - опасност от инфекция и неправилна употреба на уредите от офталмолога.

"И все пак, това е много атрактивна идея, ако се замислиш - да превърнеш кафявите очи в сини", добавя Шваб.

Засега никой от тестовите пациенти не е усетил увеличено налягане, което обикновено предшества глаукомата, твърди Хоумър, всъщност, повечето имат намалено налягане. Тъй като операцията премахва пигмента от предната част на ирис, не отзаад, където фрагменти от него могат да се затлачат, водейки до глаукома, и тъй като лазерът разбива пигмента на много финни частици, според него рискът за глаукома е нисък.

"Представете си клетките като прозрачни торби с гранули пигмент. Ако ги удариш с лазер, пигмента се нагрява и спуква клетката, а гранулите се освобождавате в течността в предната камера на окото", обяснява Хоумър.

Но неговият метод е по-деликатен - вместо експлозия на клетки, изследователите му търсят "идеалната зона", в която пигментът е достатъчно раздразне, така че тялото да поеме задачата и да свърши останалата работа. Така процедурата отнема повече време, но и е по-безопасна.

Хоумър заявява, че няма да я пусне публично, докато не прецени, че е достатъчно безопасна за 20-годишната му кафявоока дъщеря.

"Тя е вманиачена по нея", казвай той. "И с все повече тестове, сме все по-близо."

Процедурата вероятно ще се появи в други държави преди да бъде позволена в САЩ, смята Хоумър, и ще струва около 5000 долара.

За справка - очите му са сини.