Този материал съдържа творчески интерпретации на реални събития от политическия и светския живот у нас и в чужбина. Всички интерпретации са художествена измислица и не отговарят на действителността. Клуб Z публикува материали на Мирослав Милков в рубриката "Седмичен обZор" всеки уикенд.

 

На 2 май Светият Синод ще награди министър-председателя Бойко Борисов с най-високото църковно отличие „Св. Цар Борис Покръстител” – Първа степен. Според близки до Синода награждаването ще извърши митрополитът на американско-австралийската епархия дядо Йосиф. Той ще долети специално от Щатите и ще произнесе речта по награждаването: „Златният орден „Св. Цар Борис Покръстител” – Първа степен ще получиииии... Той е... Неговото име е ...Бой-ко Бо-ри-сооооооооов!”

Според служители на кабинета „Борисов” премиерът бил много щастлив от високото признание на българската църква и навсякъде разправял: „Видяхте ли? Държали ме за шлифера? Аз съм хванал Господ за шлифера!”

* * *

Светът загуби Тери Пратчет, но спечели изчезналия Евелин Банев – Брендо. Соченият за наркобос издаде книгата „Съзирам душата на България”. По този повод висш полицейски началник разпространил до всички оперативни звена на МВР следното съобщение: „Евелин Банев – Брендо: Търсете в добрите книжарници!”

* * *

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер написа в профила си във фейсбук, че се е срещнал с румънския президент... Росен Плевнелиев. Грешките обаче не спират дотук – самият Росен Плевнелиев пък до последно си мислил, че се срещнал с външния министър на ГДР, страната-съсед на Чехословакия.

Пред германския външен министър Бойко Борисов пък поиска в България да бъде открит поне един завод за сглобяване на „цялостен автомобил”, без значение дали ще бъде на „БМВ”, „Мерцедес” или „Фолксваген”. По същото време жители на Смолян и Кърджали поискаха завод, без значение дали ще е на „Мерцедес” или „Лада”, за сглобяването на цялостни снегорини.

* * *

Още двама депутати напуснаха официално партията на Николай Бареков „България без цензура”. След като научил новината евродепутатът Бареков отишъл при своите партньори-консерватори и им казал: „I investigation who gepi my deputies!”

* * *

Инициативен комитет от интелектуалци и политици си пожела Симеон Сакскобургготски да се завърне в политиката. Бившият монарх обаче нямал такова намерение и пред свои близки приятели признал следното: „Вервайте ми, немам никакво намерение да се връщам в политиката, но конфиденциално погледнато, още отпреди раждането на внук ми, имам намерение някога Симеон-Хасан да управлява с ДПС.”

* * *

Правосъдният министър Христо Иванов заяви пред медиите, че ако трябва ще пише писмо и до дядо Мраз, за да се възстановят налетите 3,5 млрд. лева в КТБ. Всъщност истината е, че Христо Иванов вече е писал на белобрадия старец. Ето и кореспонденцията между двамата:

„Мили дядо Мраз, пише ти Христо Иванов, бивш протестър, сега министър на правосъдието на България. Моля те, ако са ти останали някакви пари от подаръците за децата, да ми услужиш с няколко милиона. Спешно ще трябва да връщаме пари в хазната заради КТБ. Ще чакам отговор.”

„Скъпи Христо, Ице, пише ти бившият дядо Мраз, сега дядо Коледа. Пари, останали от подаръците, имах, ама заради пустата алчност на Снежанка ги турих при 8% лихва в КТБ. Сега не знам дали ще ми мине цесията. Ще чакам отговор.”

* * *

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че е лично обиден от думите на премиера Борисов, който от трибуната на НС обвини реформаторите, че не са го защитили по време на протестите срещу Пеевски и кабинета „Орешарски”. „А? Къде бяхте? На улицата? На улицата бяхте 100 души, когато дръпнахме ГЕРБ след първите митинги”, изпусна се Борисов. Според близки до председателя на ДСБ Радан Кънев е твърд в позицията си и ще бъде лично обиден на Борисов и през следващите 3 години и половина от мандата им!

Според друга версия обаче Радан Кънев реагирал остро на изказването на Борисов и се обърнал към него с думите: „Внимавай, да не останете 100 души в парламента, като дръпнем Реформаторите?”

* * *

В началото на тази година новият вътрешен министър Румяна Бъчварова е публикувала във фейсбука си статия от култовото списание „Мисъл”, около което се създава и легендарният кръг „Мисъл”. Тези дни премиерът Борисов отишъл при вътрешния министър и с мнителен тон в гласа попитал: „Кои са тия „Мисъл”, Бъчварова? Аз знам само кръга „Котараците” и кръга „Монтерей”!

* * *

И една история от Южна България: Жителят на Ардино Бай Ставри се зарадва, че след една седмица без ток, електроподаването в града бе възстановено. Той си пусна телевизора, послуша изказванията на патриотите и „Атака” в парламента, загаси телевизора и си каза: „Май на свещи беше по-добре...”

----

* Мирослав Милков е роден в Кърджали през 1983 г. Учи българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От края на 2006 г. до днес е сценарист в "Шоуто на Слави", както и в други телевизионни проекти на продуцентска къща "Седем-Осми". Съавтор е на пиесата "Апокалипсис кога" с режисьор Борис Панкин и с участието на Орлин Горанов, Мариан Бачев, Диана Любенова. Милков спечели конкурса на Клуб Z "Ало, ало, Борисов слуша!"