СИМОНА РУСЕВА

Германия да не се бърка там, където не й е работа, а да си плати репарациите на Гърция. И да не ни говори за корупция, а да погледне в собствения си двор. Нас искат да ни изтласкат от еврозоната, но това няма да стане.

Острият тон е на Панос Каменос, лидер на дяснопопулистката гръцка партия АНЕЛ и отбранителен министър в коалиционния кабинет на левия радикал Алексис Ципрас.

Каменос сипе огън и жупел в интервю за днешния брой на в. “Билд”.

На напомняне, че е шокирал Европа със скорошната си закана Гърция да изпрати в Германия и другаде стотици хиляди бежанци, сред които и терористи, Каменос отговаря:

“Обясних какво може да стане, след като Гърция е притискана да излезе от еврозоната. При това положение не става въпрос само за икономическа, а и за хуманитарна криза. В такъв случай няма да важат никакви договорености, никакви споразумения, нищо. Ние няма да сме задължени да приемаме обратно чужденци (които през Гърция са стигнали в Европа бел.ред.). Който иска да изтласка Гърция от еврозоната, трябва да го знае. А и Европа е длъжна да прозре, че ние тук сме оставени сами върху една бомба. Как една държава в криза може да се справи с 1,5 милиона бежанци?”

Каменос визира броя на сирийските бежанци в Турция, потърсили спасение от кървавия поход на “Ислямска държава”.

Попитан какво може да стори Европа, той заявява:

“Нужно би било само едно обаждане по телефона от страна на канцлерката Ангела Меркел или на други европейски правителствени ръководители до турския президент Ердоган и да му кажат да спазва договореностите и да подсигури границите си. Турция получава пари от Европейския съюз и допуска, примерно, бежанци от Сирия да навлизат безпрепятствено в Гърция. Подобно поведение не бива да се толерира. Турция, както и Гърция, трябва да изпълнява задълженията си.”

По въпроса за исканите от Гърция милиарди репарации, които да й изплати Германия, Каменос обяснява:

Всички други европейски държави бяха обезщетени заради престъпленията на нацистите, само Гърция не. За нас това не е акт срещу Германия, а исторически дълг. Златото, което нацистите заграбиха в Атина и го отнесоха в Берлин, възлизаше на огромна сума. По този случай очакваме обезщетение. Както и за взимането на принудителен кредит, също и за разрушените древни статуи. При това не става дума за теоретична дискусия за един или стотици милиарди, а за съвсем точна сума.

Да припомним, че гръцките претенции спрямо Германия възлизат на 322 милиарда евро. На толкова ги били изчислили местни експерти.

А дали Каменос има личен проблем с Германия?

Това не е проблем между хората, а между правителствата. Германското правителство се меси в неща, които изобщо не го засягат. То прегазва основно правило да не се меси във вътрешните работи на други страни. Как е възможно германският посланик преди сформирането на правителството ни да оказва натиск върху “Сириза” да не влиза с нас в коалиция? Имам чувството, че германското правителство ни е обърнало гръб и някои искат направо да ни изтласкат от еврозоната”, смята Каменос.

На питане дали визира немския финансов министър Волфганг Шойбле, той отговаря в прав текст:

Не проумявам защо той всеки ден прави антигръцки изявления. Това е като водене на психологична война. Така Шойбле трови отношенията между нашите две страни. За мен е напълно в реда на нещата, че той не харесва мен и Варуфакис (гръцкия финансов министър – бел. ред.). Но ние и двамата сме избрани от гръцкия народ, вече имаме подкрепата на 80 на сто от населението и говорим от името на гръцкия народ. Това е демокрацията и всеки е длъжен да се съобразява с нея. При цялата критика относно корупцията в Гърция все пак Германия и господин Шойбле не винаги са били безпогрешни.”

Каменос визира периода след управлението на Хелмут Кол (1982 – 1998 г.), когато през 1999 г. стана ясно, че неговият Християндемократически съюз се е финансирал и от черни каси. Кол подаде оставка като лидер на партията, смени го Шойбле, но се оказа, че и той е знаел за въпросните черни каси. Шойбле се оттегли, ХДС беше оглавен от Ангела Меркел.

Каменос задава и въпроса за корупционните практики на “Сименс”. Концернът беше разобличен, че е плащал солидни суми на гръцки политици, за да получава завидни поръчки в Гърция. Виновните бяха осъдени да платят милиони глоба на немската хазна.

“Защо корумпиране германски предприятия винаги трябва да плащат солидни глоби само в Германия, а не и в Гърция”, пита Каменос.

Не е нужно да обясняваме, че не е прав поне поради една причина – виновните не са били изправени пред гръцки съд, нито са гръцки граждани.

По темата за евентуален трети спасителен пакет за Гърция Каменос пояснява:

Не ни е нужен трети пакет, тъй като не можем непрестанно да трупаме дългове върху дълговете. Това просто не би ни помогнало. Това, от което се нуждаем е най-сетне да ни се опростят дългове, както това стана спрямо Германия през 1953 г. Политиката на затягане на коланите е погрешна. Хората в Гърция вече загубиха всичко, а заплатите на онези, които все още имат работа, се намаляват драстично. Моите бойни пилоти получат месечно едва по 1200 евро (2400 евро преди кризата) и при това рискуват живота си.”

Дали ще е добър ход връщането на Гърция към драхмата?

За нас е невъзможно да загърбим еврото. Това е нелегално, няма такава практическа въможност. Ако Гърция се взриви, следващите ще са Испания и Италия. Все някога и Германия. Ето защо сме длъжни да намерим изход вътре в еврозоната. Но това не означава изходът да е Гърция да продължава да плаща. При така наречените “помощни пакети” до този момент нищо не е отишло у хората, а изключително при банките. Хората вече нямат работа, а цените растат. Вън от това – не е възможно при нас едно еспресо да струва 3 евро, а във Виена 1,20 евро. Защо тогава туристите да идват у нас? Ето защо сме длъжни да свалим данъците, за да станем по-атрактивни за туристите”, отговаря Каменос.

Попитан като членка на НАТО защо Гърция взира поглед в Русия с надеждата да получи пари от там, Каменос пояснява: “

Загубихме много пари вследствие на наложените спрямо Русия санкции. Почти 70 на сто от износа ни на селскостопански прдукти е за там. Изключително важен е и туризмът, 25 на сто от туристите ни идват от Русия. Ето защо ни е нужно обезщетение по линия на ЕС за парите, които губим там. В противен случай ние не можем и не искаме да участваме в налагането на санкции спрямо Русия, които вредят единствено на икономиката ни.”