Четири статуса в социалната мрежа „Туитър“ разтърсиха милиони хора по целия свят в четвъртък вечерта. Те дойдоха от дъщерята на Тери Пратчет – Риана, и с тях тя, под формата на своеобразен разказ с участието на култовия герой от Света на диска Смърт, обяви кончината на баща си. Коя е всъщност Риана Пратчет и предстои ли тепърва да чуваме все по-често името ѝ?

38-годишната Риана написа четири съобщения – първото от името на Смърт: „Най-после, сър Тери, време е да тръгваме“, след това: „Тери хвана Смърт за ръка и го последва през вратата, през черната пустиня в безкрайната нощ“, последва линк към некролога му и последно: „Краят“. Малко по-късно тя добави: „Последните няколко туита бяха пуснати с треперещи ръце и очи, пълни със сълзи“… И няма как да е иначе, след като от години е всеизвестна близостта между бащата и дъщерята.

Днес, подобно на Тери, Риана също е избрала пътя на творчеството – но не в литературата, а във видео игрите. Тя е сред най-успешните разказвачи в гейминг-бранша, създала е историята на култови заглавия като Tomb Raider (2013), Heavenly Sword (с номинация за БАФТА за най-добър сценарий във видео игра през 2007 г.), Overlord (с наградата на гилдията на британските сценаристи за най-добра история в игра през 2008), Mirror’s Edge (2008).

Именно Тери Пратчет я запалва по видеоигрите, разказва Риана в интервю за „Метро“ през 2013 г.: „Бях на шест, когато татко донесе играта Mazogs вкъщи. Първо съм била уплашена, но после съм осъзнала, че този малък пикселизиран човек има малък пикселизиран меч и трябва да убива малки пикселизирани ракообразни. Влюбила съм се моментално“.

Днес Риана живее в Лондон заедно с няколко невротични раирани котки. И, вярна на британските принципи, пие много чай.

Да опазиш Света на диска

Риана Пратчет е силно отдадена на Света на диска – приживе баща ѝ я обяви за пазител на фантастичната му вселена. Самата тя пое обещание да държи юздите на костенурката, въпреки че няма да пише нови книги за Смърт, Вещиците, Ринсуинд и другите безсмъртни герои на Тери. „Те са свещени, те са заветът на баща ми, а аз съм техният пазител – това означава, че трябва да ги браня дори от себе си“, обясни в интервю тогава Риана.

Великата А'Туин е огромна костенурка, която бавно плава в Космоса. На корубата ѝ са стъпили четири гигантски слона. Те от своя страна носят на гърбовете си Света на Диска, в който се развиват действията в над тридесет книги от поредицата "Светът на Диска" на Тери Пратчет..

Великата А’Туин е огромна костенурка, която бавно плава в Космоса. На корубата ѝ са стъпили четири гигантски слона. Те от своя страна носят на гърбовете си Света на Диска, в който се развиват действията в над тридесет книги от поредицата „Светът на Диска“ на Тери Пратчет.

Днес младата жена е и директор на компанията за мултимедийни продукции „Наративия“, която в момента работи по телевизионни екранизации от света на Тери Пратчет – „Нощна стража“, „Добри поличби“ и „Дребнио волен народ“, с чиято сценарна адаптация Риана се е захванала лично.

Като дете малката Риана ходи на карате, обича да се катери по дърветата и често може да бъде видяна да чете. Сред любимите ѝ занимания са всевъзможни занимателни игри с баща ѝ и… чертаенето на карти по негови истории върху изометрична хартия. „Не можех да спра да го правя“, спомня си тя.

Нещо в кръвта на Пратчет

Риана е извървяла тежък път, за да изгради професионалната си слава. Днес работата и успехите ѝ не идват просто заради името на баща ѝ, каквито анонимни коментари са се появявали през годините. „Мога да предложа своите идеи и те няма да бъдат приети само защото съм дъщеря на Тери Пратчет“, казва тя, но оценява колко много ѝ дал баща ѝ.

„Той ми говори като на писател, което е очарователно. Има нещо в кръвта ни, което не осъзнавах реално, докато един ден не прочетох на баща ми една шега. Той се разсмя силно, мислейки, че е от неговитe. Проверихме и не, оказа се, че аз съм я измислила“, спомня си Риана през 2013 г.

Днес сър Тери Пратчет вече не е сред нас. С пазителя на Света на диска Риана обаче изглежда може да сме сигурни, че заветът и посланията му дълго няма да избледнеят.

площад Славейков