Правителството реши на заседанието си в сряда към пенсиите за април да бъдат изплатени великденски добавки.

Одобрените допълнителни средства са в размер 57 700 000 лв. и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Четиридесет лева допълнително ще получат възрастните хора, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 150 лв. Тридесет лева ще получат тези, на които пенсията е в размер от 150,01 лв. до 251,00 лв. По 20 лв. ще вземат пенсионерите с пенсии над 251 лв.

Министърът на труда и социалната политиката Хасан Адемов каза, че ако се наложи датата за изплащане на пенсионните надбавки ще бъде изтеглена с няколко дни по-рано. Това е еднократна парична помощ, която ще получат всички пенсионери, посочи Адемов.

Идеята е на празниците Коледа и Великден правителството да отпуска финансова помощ. "Разполагахме с повече от 12 варианта за тази подкрепа – решихме да подпомогнем всички български пенсионери, защото когато подпомагаме пенсионерите с пенсии до 150 лева, остава впечателние, че една и съща група получава правителствени помощи", каза още социалният министър. 

 "При този „растеж”, при тази събираемост от приходните агенции те искат да раздадат пари за Великден само от парите на работещите хора и на базата на кредити", не пропусна да коментира решението за надбавките лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Управляващите отричат, че пенсионерските бонуси за Великден са предизборен ход.