С викове в съда "Невинен съм!" бе доведен днес на първото заседание срещу него Петко Петков от Лясковец. Мъжът уби един командос и рани още трима при злополучната акция по обезоръжаването му на 14 март м.г. и след като се лекува, бе отведен в Ловешкия затвор.

Точно година след трагедията днес делото стартира във Великотърновския окръжен съд с предварително изслушване на страните, предаде "Дарик". 54-годишният Петков е обвинен в едно убийство, опит за убийство на 5 човека и незаконно държане на оръжие и боеприпаси от 18.06.2012 до 14.03.2014 г.

Адвокатът на Петков Виктор Костов каза пред журналисти, че ще разчитат на справедлив процес, в който истината да излезе наяве. Съгласно българската конституция и Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемият е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, посочи още адвокат Костов.

Етажът на Окръжния съд е отцепен, а заседанието ще тече при закрити врата с цел да се запази анонимността на пострадалите барети, която е държавна тайна, докато са на служба в МВР (както е известно, дори в обвинителния акт прокуратурата отказа да каже на съда имената и личните данни на командосите, б.р.). Мярката се налага и заради изнасяне на данни, свързани с работата на спецотряда. По време на предварителното изслушване се очаква близките на Емил Шарков и на пострадалите в акцията негови колеги да предявят граждански искове за неимуществени вреди, а баретите да бъдат конституирани като частни обвинители.

Майката на загиналия командос Емил Шарков Ваня Рибчева също дойде за процеса. Тя заяви, че Петков трябва да е благодарен, че не е роден в държава, където за убийство на полицай безапелационно се полага смъртна присъда. Бащата на Емил Шарков пък каза, че очаква по време на делото да излезе цялата истина за акцията в Лясковец.

Сред свидетелите в предстоящия мегапроцес ще са бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на СОБТ Георги Гайков. Показания ще дава и майката на Петко - Стефанка Савова.

Обвинителният акт срещу стрелеца е дълъг над 80 страници, а материалите по разследването са събрани в 19 тома. Очаква се да бъдат разпитани 69 свидетели и 31 вещи лица, изготвили разлчни експертизи.

Класифицирана е информацията освен за имената на участващите барети, подготовката, стратегията и тактиката им в злополучния 14 март.