Над 800 фирми износители на дървесина и дърводобивни предприятия в България се готовят за протест заради забраната за износ на дървесина, която влезе в сила от 10 март, съобщиха представители на бранша. Целта на мярката е намаляване на незаконната сеч, но според бизнеса износът сам по себе си не е причина за неуредиците в горите.

"Ние сме законно действащи български фирми, които всекидневно подлежат на контрол и проверки и които категорично не могат да бъдат обвързани с незаконната сеч в България", казва Жельо Вардунски, износител на дървесина. Той допълни, че забраната противоречи и на принципа за свободно движение на стоки и капитали в страните на ЕС и възпрепятства изпълнението на поети договорни ангажименти на десетки представители на дребния и среден бизнес у нас.

Очакваните загуби за бизнеса заради забраната се остойностяват на близо 40 000 000 лв., което според фирмите ще доведе до фалити на повече от 100 фирми от сектора.

Утре ще бъдат обявени датата и мястото на първия мирен протест, на който се очакват над 2000 души, както и какви ще са следващите стъпки, които износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в България ще предприемат, в случай че забраната не бъде отменена.