Учителите от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) не са оттеглили оставките, които подадоха след смъртта на техен колега в началото на месеца. Това стана ясно на пресконференция на родители и преподаватели в Класическата гимназия. Те продължават да настояват училището да остане в сградата на 12 СОУ в центъра на София.

Протестът продължава, като преподавателите поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, съобщаи БГНЕС. Миналата седмица министерството обвини ръководството на гимназията в самоуправа, а училищното настоятелство в спекулации по темата. Когато над 30 учители пък депозираха молбите си за напускане на 6 март, пък ведомството дори отрече те да са подавали оставки.

"Протест на учителите в НГДЕК "Константин Кирил Философ" има и той не е приключил, оставки на 38 учители има и те не са оттеглени", заяви днес председателят на училищното настоятелство на гимназията Ирина Абаджиева–Репуц. Тя допълни, че по време на среща с учителите министър Рашидов е дал обещания, които до момента не са изпълнени и проблемът с Класическата гимназия не е решен.

"Занятия в "Модерно предградие" се провеждат единствено защото ръководството на училището не иска да е обвинявано в саботаж на учебния процес, а учениците имат графици, изпити", каза още Репуц. Според нея проблемът сега е заради амбицията на министерството да оправдае нецелесъобразни средства в "Модерно предградие". Сградата там бе ремонтирана срещу 2.2 млн. лв., осигурени по европейски програми. Учебният процес в обновената сграда трябва да започне до април тази година, в противен случай похарчените средства няма да бъдат признати и ремонтът ще е за сметка на бюджета.

Преподавателя в гимназията Марта Методиева също потвърди, че учителите не са оттеглили оставките си. "Обещанията на Министерство на културата не са спазени. Едно от тях е да осъществяваме учебен процес в 12-о СОУ като филиал. Не мога да нарека нормален учебния процес в "Модерно предградие", коментира Методиева.

Стоян Асенов, който е родител на ученик в Класическата гимназия и бивш преподавател там, коментира, че ако училището остане в "Модерно предградие", ще се превърне в квартално училище, каквато тенденция вече има.