ДИЛЯНА ДИМИТРОВА, Площад Славейков

Моралът в българското общество вече е като хлабав колан, отпуснат с още една дупка в неделя вечерта, когато България се зае отново да търси талант. От нейно име ще го издирва една госпожа, чието място в социума бе посочено преди години от Хилари Клинтън, когато за предизборната й кампания за Сената Дарина Павлова направи дарение от $1000 и то бе отказано. Обяснението бе, че компаниите на Павлов са свързани с престъпния свят и бившето комунистическо разузнаване. Подобни определения за „Мултигруп“ излязоха и в секретните грами на американското посолство у нас, разкрити от „Уикилийкс“. В тях през 2005 г. бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю пише за „Мултигруп“, че е „доскоро най-голямата организирана престъпна групировка в България“.

В Щатите парите на госпожата бяха отхвърлени, но тук явно тя е добре дошла. Идеална е даже да хвърля блясъка на съмнителното си богатство от екрана на телевизията. Преди 16 години Би Ти Ви все още я нямаше, но случаят с Клинтън бе отразен широко и така достигна до най-широка аудитория, вероятно и до екипа, който в момента прави програмата на най-гледаната в момента медия. Може би не са пропуснали и информациите от „Уикилийкс“. И надали са забравили миналото на г-жа Мулти. Но вместо да я оставят в сутерена, Би Ти Ви демонстрират пълна амнезия по отношение на империята „Мултигруп“ и легитимираха наследницата му в обществото, показват я в праймтайма на телевизията като фактор, носител на качества, достойни за жури, гарант за високо качество и може би модел за поведение.

Какъв е обаче талантът на Дарина Павлова, от чиято висота ще посочва чуждите дарби? Павлова е актриса, но не сме я гледали на сцена. Навремето закова вниманието на публиката с гола епизодична роля във филмовата класика на Рангел Вълчанов „А сега накъде?“ от 1988 г. Тогава тя все е носела фамилията Георгиева, по-късно става Павлова и може би в именно това показа талант. Но не такива дарби издирват в това шоу. Павлова заяви амбиции в областта на „таланта“ и с модна агенция „Мегаталант“, като организира конкурса Мис България през 2001 г., но след смъртта на съпруга си през 2003-а се отдаде на гледането на децата си и спокоен живот в чужбина.

Стажът й в шоубизнеса е минимален и незначителен. Но това явно не пречи да се завърне в публичното пространство като авторитет и притежател на сетива към онова неуловимо зрънце, от което би могло да избухне супернова. Покрай останалите в компанията на съдийската маса се питаме да не би да са сбъркали шоуто, може би реалното му име е „България търси жури“?

В последните години телевизиите очевидно изпиват глад за експерти за риалити програмите си, но кой знае защо никога не търсят сред доказали се професионалисти, които от години работят именно това – менажират театрални трупи, провеждат конкурси за музикални оркестри, търсят качествени хора… Знае го и самият Слави, навремето той е бил приет в групата на виолите в симфоничния оркестър на БНР след конкурс.

Защо обаче все по-малко хората с качества на ментори виждаме както в това жури, така и в много от останалите предавания за таланти?

Защото може би в телевизиите вече нищо не е такова, каквото ни се представя. Това шоу вероятно не издирва таланти, а показва видовете в родния ъндърграунд, начело с неговата Кралица? Разбираме го и от поведението на друг член на журито – Иво Сиромахов. Той показва страстно влечение към простотията и когато я види на сцената, най-откровено й се радва. А появи ли се някой по-нормален, примерно деца в група за народна музика, няма сила, която да удържи подигравките на Сиромахов:

„Аз винаги съм искал да свиря на гъдулка, да гъдулирам така…“

И тъй като шоуто е правено от екипа на Слави Трифонов, на екрана не може да не присъства типаж като него. Досущ като Трифонов Сиромахов обръща всеки разговор в ефира към себе си – ще даде несъществуващ пример от личния си живот, ще излезе сам да пробва „таланта“ си…, за да изтъкне най-важния експонат на шоуто – собствената си персона.

И ако от екипа смятат, че са навили Дарина Павлова да участва предаването, хората на Слави трябва да знаят, че не те я показват като мечка на екрана, за да цъка народът. Тя ги води на синджир, за да изчисти името си и превърне миналото си в легенда.

А щом Дарина Павлова е жури в Би Ти Ви, защо Брендо да не бъде писател? Какъв ли талант има Златко Баретата? Може би Дарина Павлова е в състояние да ни каже.

---

* От freak (англ. - откачалник, куку, б.р.). На Запад все повече обороти набира дискусията, че т. нар. риалити всъщност са търсене на "фрийкове", които да бъдат осмивани в името на рейтинга.