Висшият съдебен съвет (ВСС) може днес за пръв път да уволни свой член – бившия зам.-главен прокурор Камен Ситнилски. А може и да не го... С оглед на кашите около сочения от години за сив кардинал в системата на обвинението.

Срещу Ситнилски в момента има две дисциплинарни дела. Неприятностите му започнаха през лятото на 2013 г., когато в медиите изтекоха записи как прокурори лобират да се гласува за него, за да влезе в „правителството” на Темида. Обвинител № 1 Сотир Цацаров потвърди, че записите са автентични, въпреки че по закон СРС-та могат да се използват само в наказателни дела. Затова се стигна до абсурда те да бъдат четени, а не изслушвани от топ магистратите. На 26 септември 2013 г. ВСС отстрани Ситнилски от длъжност за срок от 6 месеца. 

Преди 2 дни висшият кадрови орган образува и второ дело, след като сегашният зам.-главен прокурор Ася Петрова каза в интервю за „Труд”, че Ситнилски е опитвал да й въздейства по делото, известно като  „Килърите”. Комисията по професионална етика и превенция на корупцията прецени, че висшият магистрат е нарушил Кодекса за етично поведение и е накърнил престижа на съдебната власт.

Самият топпрокурор внесе искане за отвод на 10 членове от състава на ВСС, който ще гласува съдбата му днес. Според него предубедени са 3-мата прокурори, избрани заедно с него във ВСС, 5-имата членове, които са поискали срещу него да започне процес, и  3-мата от дисциплинарния състав, които предлагат да бъде уволнен (една съдийка реално участва и в двете последни групи, б.а.).

След аферата „Красьо Черния”, когато се налагаше скандални магистрати едва ли не да бъдат умолявани да подадат оставка, Законът за съдебната власт бе преправен, така че ВСС да може с квалифицирано мнозинство (17 души от общо 25) да изключва свои членове. Без да броим самия Ситнилски, остават 24 членове. Т.е. – всичко ще зависи от исканите отводи и от големината на лобито на бившия зам.-главен обвинител във ВСС.