Малкият Симеон, който страда от тежка форма на хемофилия, ще продължи лечението си. Очаква се необходимите му медикаменти да бъдат доставени още утре, съобщи БНТ.

Вчера ви съобщихме за 9-годишното дете, чиито животоспасяващи лекарства са били откраднати от паркиран автомобил в София. Призивът на родителите апашите да върнат медикаментите, защото са специално изписани за детето и не могат да бъдат продадени, предизвика вълна от солидарност и беше споделен хиляди пъти в социалните мрежи.

Историята на Виктория Нешева-Илиева и момченцето й Симеон вече има своята щастлива развръзка, макар лекарствата да не бяха върнати. Стотици хора се обадиха на майката, за да предложат помощ и пари. От здравната каса също поискали да помогнат. Но родителите обяснили, че не искат пари. Програмата, по която се лекува детето им, се финансира в Германия, а лечението е експериментално.

“Безкрайно съм благодарна на хилядите хора, които се свързаха с мен и ми писаха. Безкрайно много им благодаря”, казва днес Виктория Нешева-Илиева. Към нея се присъединява и бащата Иван Илиев: “Ние българите много се сплотяваме в такива ситуации, когато някой изпитва нужда. Въпросът е, че чакаме все да се случи нещо лошо, за да можем да изкажем по някакъв начин желанието си да помогнем на другите”.

Добрата новина им носи д-р Денка Стоянова от детската онкохематология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

”Симеон ще продължи без проблеми лечението си, още утре ще има наличният препарат в клиниката и ще продължи в режим неговата профилактика. Стресът за всички отмина”, казва д-р Стоянова.

“Благодаря на лекарите, на екипа, който се грижи за сина ми. Те правят всичко възможно да подсигурят лекарствата. Очакваме да има доставка”, казва майката.