Противниците на руската власт в Крим биват отвличани и изтезавани, и дори убивани.

Това се казва в доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от Дойче веле. Той е разпросранен днес - в деня, в който преди година Русия обяви полуострова и пристанището Севастопол за присъединени към територията си.

Новите местни власти не разследват случаите с нарушаването на човешките права. Независимата преса е принудена да мълчи. Недоволните са изправени пред избор - или да си траят, или да напуснат полуострова, се казва още в доклада.

"Откакто Русия анексира Крим, управляващите използват широк арсенал от методи за сплашване, за да подтиснат несъгласните. Серия от отвличания, извършени между март и септември 2014 г., доведе до това, че много критици на режима напуснаха района. Тези, които останаха, биват преследвани", казва пред Би Би Си Джон Далхаузен - директор на програмата за Европа и Централна Азия на "Амнести".

През изминалата година са отвлечени поне 7 души, твърдят правозащитниците. Сред тях са трима кримски татари. Един от тях - Ришат Аметов, бил намерен мъртъв със следи от изтезания по тялото. Съдбата на другите е неизвестна.

Властите създават атмосфера на страх чрез сплашване и приемане на репресивни закони, насочени срещу медиите и неправителствените организации, се казва още в доклада на "Амнести". Така например Меджлисът - парламентът на татарите, не е признат, а ръководството му бива преследвано.

Сериозни проблеми срещат и независимите медии. В края на януари 2015 г. няколко десетки маскирани и въоръжени хора нахлули в редакцията на националния татарски телевизионен канал АТР, спрели излъчването му и иззели документи за дейността на компанията през последната година. На информационната агенция "Кримские новости" била отказана регистрация без обяснение за причината. Редица журналисти и блогъри напуснали Крим, като много от тях обяснили това със съображения за собствената си сигурност.

"Отношението на руските господари към всички, които са против тях, се свежда до простия принцип "мълчете или се махайте", обобщава Джон Далхаузен.