Оксфорд и Кеймбридж - наричани съвкупно Оксбридж- през 2015 се завърнаха в челната тройка на на най-престижните университети в света. Двата колоса на академичното образование са желано място за учене за стотици хиляди по цял свят. Приемът е сложен, но около влизането в двата университета има и много митове, твърди "Дейли Телеграф". 

Миналата година Кеймбридж представи даже клипове, които хвърлят повече светлина върху случавощото се по време на едно интервю за прием в университета. Майк Сюъл, директор по приема в Кеймбридж, обясни, че въпреки преобладаващото мнение сред хората интервюиращите не търсят "перфектното представяне" на кандидатите.

Но тъй като все повече и повече са желаещите да учат в двата университета и приемът там е изключително труден, разбираемо, че митовете ще останат.

Ето и петте най-популярни митове. Ако попаднете на тях някъде, все пак е добре да сте наясно, че става дума само за градски легенди.

1. Студент бил попитан от своя интервюиращ: "Какво е кураж?" "Ето това", казал кандидатът и веднага напуснал стаята.
Заради самообладанието си получил място в университета.

Въпреки че историята звучи нелошо, е много малко вероятно (т. е. не е въобще), че ще влезете в университет, ако напуснете стаята по време на интервю. Ако случайно ви зададат подобен въпрос, нашият съвет е все пак да пробвате да дадете някакъв отговор, казват от "Дейли Телеграф".

2.  В Teddy Hall (St Edmund Hall, Oxford) преподавателите хвърлят ръгби топка, когато кандидатите влизат за интервю. Ако я хванат, получват мястото. Ако я върнат обратно, получват и стипендия.
Какво казва Сюъл: По време на интервюто ние се интерисуваме дали кандидатът има достатъчни познания за нашите курсове и дали ще успее при нашия начин на преподаване.
Никъде не се споменава способността да хващаш и да хвърляш. Тъй че не е много вероятно, че ще бъдете препитани за вашите качества като ръгбист. Не губете време да тренирате, по-добре прочетете някоя полезна книга.

3. Интервюиращите карат кандидатите да изядат праскова, за да видят какво ще направят с костилката.
Да, ако беше истина, щеше да е истински кошмар и то не само заради костилката. Все пак да се яде праскова без нож не е лесна работа - сокът тече навсякъде. Но едва ли ви грози точна такава опасност. Кошът за боклук може би ще разреши този проблем доста лесно.

4. Кандидатите, които искат да учат биология са подлагани на следния тест: интервюиращият вади кутия от джоба си и иска от кандидата да познае, че вътре има мъртъв бръмбар.
Очевидно, интервюиращите не са там, за да ви хващат в незнание и да ви задават уловки. Ако някой въпрос ви се струва много труден, просто го пропуснете, вместо да му давате грешен отговор.

5. Кандидати с титли веднага получават място в Оксфорд или Кеймбридж.
Според изследване от 2013 г. студенти с традиционни фамилии като Дарси, Пърси и т. н. доминират в списъците на двата университета от векове.
Има Дарсита, Пърсита, Монтгомърита и т.н. в двете елитни институции от 27 поколения. Но това не оправдава горното притеснение. Имате същия шанс ако се казвате Смит, а притежанието на титла не ви гарантира никакви улеснения, твърди изаднието.