Финансовите искания за обезщетения за щетите от бедствията набъбвали като козунаци, а финансовият министър Владислав Горанов пишел sms-и на премиера с текст: "Не ми харчете парите".

Така в шеги и закачки с автор, разбира се, Бойко Борисов, преминаха първите 43 минути от днешното заседание на правителството. На него Борисов изслуша кметовете от най-засегнатите от зимното бедствие райони, както и ресорните министри и шефове на администрации. 

След като стана ясно, че Смолян има претенции за допълнителни 6,4 млн. лв., Кърджали - за 2,4 млн. лв., а Агенция "Пътна инфраструктура" също ще иска допълнително пари, защото е изкарала и допълнително снегопочистващи машини и това, по думите на шефа й Лазар Лазаров, бил най-големият сняг от 20 г. насам, Борисов възкликна:

"Сумите ми набъбват като великденски козунаци!".

След което реши да сподели за личната си кореспонденция по темата с финансовия министър:

"Влади Горанов само ми пише sms-и: "Много те моля, с Ананиев не ми харчете парите!" - Няма".

Като под "Ананиев" трябва да се разбира зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, когото Горанов е назначил за титуляр във ведомството в негово отсъствие.

Кметът на Кърджали Хасан Азис докладва и за свлачище в село Сипей и къща, която е била в опасност.

"Кой им даде разрешение да строят в свлачищен район?!", ядоса се Борисов. А кметът отговори с простичкото, че не знаел.

От "заседанието" стана ясно и че до момента в бедствието са загинали 1800 животни и ще бъдат отпуснати 600 000 лева на стопаните - по 1000 лева за говедо и по 160 лева за овца.

Борисов даде срок от една седмица хората да бъдат компенсирани, а исканията на Кърджали и Смолян за сумарно около 10 млн. лева да бъдат разгледани. След което обяви, че след минути започва заседанието на междуведомствената комисия за бедствията. А гостите изпрати така:

"Ще отидете да изпиете по едно кафе в другата зала. Докато се поразходите и разгледате Министерския съвет, ще свършим".