Функцията"copy & paste" е често използувана функция в българските медии. И поредното доказателство е материалът, публикуван в столичен вестник с бомбастичното заглавие „Симеон II прибрал 2,2 млн. лв. от сеч на гори”,  който беше изкопиран масово от други медии.

Въпросният материал, публикуван в "Преса" е типичен пример за едностранчив и търсещ евтина сензация материал.  Керван от 780 тира с дърва,видите ли, бил излязъл от горите на наследниците на българските царе Фердинанд и Борис III.  27 000 кубика! Как не са се сетили да сметнат колко хиляди каруци може да се натоварят с 27 000 кубика дърва.  И станало било ясно сега , че сечта се извършвала от специално дружество "Кардам". А това е горско дружество, създадено преди повече от 10 години с една единствена цел – поддържане на 16 500-те декара гори, собственост на царското семейство.  Дружество, чиято дейност беше проверявана от парламентарна комисия поради лъжливи обвинения за незаконна сеч на бившия депутат и сегашен премиерски съветник за борба с корупцията Яне Янев. Въпросната проверка показа, че в царските гори се извършва само санитарна сеч под контрола на държавното лесничейство. А и простата математика показва, че ако са верни твърденията за 27 000 кубика дървен материал, изсечен за 6 години, то всъщност са отсечени 1,6 кубика дърва на декар за 6 години, или 0,27 кубика на година!  Което е по малко от 1 дърво на декар на година!

Само санитарна сеч в царските гори

Сумата от 2, 2 млн. лева печалба, публикувана в заглавието на материала в "Преса" също няма нищо общо с истината. Всеки може да провери колко струва един кубик дървен материал и да разбере, че даже и да са изсечени 27 000 кубика за 6 години приходите от продажбата не биха били 2, 2 млн. лв., камо ли печалбата. И не случайно съставът на Софийския окръжен съд  не е изслушал представената от вещото лице Попов „експертиза”, която не се позовава на фактури и документи, а на свободни интерпретации, базирани на доказано неверни предположения.  Освен това както е известно, всички приходи от санитарната сеч отиват за поддръжка на горите и двореца  в Царска Бистрица и нито един лев не са взели като дивидент собствениците на горите. 

Поредната злонамерена атака срещу семейството на Симеон II е само част от продължаващата много години кампания за дискредитиране на Царя, спонсорирана от политици, в това число хора, които дължат политическата си кариера лично на него. Все още в сила е мораториумът, наложен върху имуществото на Симеон II от парламента през есента на 2009 г. с мнозинство от ГЕРБ, Синята коалиция, БСП и "Атака" по предложение на Яне Янев. Когато този мораториум беше гласуван, депутатите твърдяха, че до една година ще приемат специален закон. Само че такъв закон не само, че не е приет, но и не се подготвя. Защото няма как да се изготви ненужен закон – всички въпроси свързани с реституцията на имотите на царете Фердинанд и Борис III са уредени с единодушно решение на Конституционния съд и решения на парламента и Министерския съвет. И може би най-злостната лъжа, разпространявана срещу Симеон II, е, че се бил върнал да си реституира имотите. Напротив, всички тези решения на КС, МС и НС са взети преди Симеон II да се върне да живее в България.

Чисти лъжи са и твърденията, че интендантството било държавна институция, поради което тези имоти, за които нотариалните актове се водят на интендантството, били всъщност държавни. Но всеки може да прочете Търновската конституция, да види какво означава „цивилна листа” (между другото и днес парите, които се дават за лично ползване на английската кралици се наричат „civil list”), да прочете няколко закона за държавния бюджет на Царство България, както и годишните отчети за тях, както и списъка с имоти и закона, с който комунистите национализират имотите на царете от Третото българско царство. И всеки, който прочете тези документи и е обективен ще разбере, че имотите на интендантството са лични имоти на Фердинанд и Борис III. Едно много ясно доказателство за това е и фактът, че цар Фердинанд купува сграда (тази сграда и днес съществува на ъгъла на улиците "Московска" и "Париж") с лични средства, за да настани интендантството. И нотариалният акт за тази сграда е на името на цар Фердинанд. Няма нужда човек да има особен интелект, за да разбере, че ако интендантството е държавна институция, няма логика Фердинанд да е купил сграда за нея на свое име и със собствени пари.

Фактите са си факти

Фактите са си факти, но очевидно не и за един състав на Върховния касационен съд от 2012 година, който дефакто национализира чифлика „Кричим”,  постановявайки, че интендантството било държавна институция.  И след това започнаха на първа инстанция да се обявяват за държавна собственост домът на Фердинанд в "Царска Бистрица" и необитаемите бивши хижи "Саръгьол" и "Ситняково".

Няма решения все още по делото за "Врана" и това за горите в Рила на база на това единствено решение на ВКС от 2012 г. Като при тези решения, засега съдийските състави решават автоматично делата в полза на държавата, игнорирайки всички факти и доказателства, представяни от царското семейство

Убеден съм, че истината винаги печели. В случая поради политическото скудоумие на част от сегашния политически елит (и контролирани от него съдии), който е комплексиран от влиянието и реномето на цар Симеон II по света, истината ще ни я наложат от Европейския съд в Страсбург. И все пак Картаген ще падне!

P.S. Все още чакам някой журналист да публикува нещо за многото дарения, които царското семейство е направило в България. Доцент Димитър Кирков написа документалната книга „Царски дарения в полза на България”. Ако иска може да изчисли колко тира с тухли :) има в десетките училища, болници, санаториуми и приюти, които са построени с дарения на царското семейство. 

Материалът на Владимир Каролев е написан за Клуб Z.  Заглавието и подзаглавието са на редакцията. Готови сме да публикуваме и други мнения по темата.