Над 120 души са ранени при незапомнените протести във Франкфурт на Майн. От тях 90 са полицаи. Повече от 350 са арестуваните за вандализъм и хулиганство. Около 13 000 души - предимно леви радикали от 40 европейски населени места, палят и трошат каквото срещнат по пътя си в германския град. Стотици са опожарените коли, включително и полицейски.

Много улици са блокирани и протестиращите палят каквото им падне.

Повод за гнева им е откриването на новата сграда на Европейската централна банка, за която са похарчени 1,3 милиарда евро. Но не цената възмущава хората, а неравенството в Европа и политиката на затягане на коланите. "Всички искаме черен хайвер", пише на един от плакатите на демонстрантите. 

Франкфурт буквално гори.

Полицията разположи няколко кордона около двата небостъргача - всеки по 185 метра. Тълпата все още не е успяла да проникне в сградите, но ако това стане със сигурност щетите ще са за милиони. По улиците са издигнати барикади и пожарните коли не могат да минават бързо, за да гасят пожарите.

От пожарите над Франкфурт се издигат гъсти облаци дим.

Запалени са и стотици гуми, които издигнаха над града черен облак. Властите във Франкфурт обявиха, че са очаквали протести, но никога не са си представяли такова чудо.

Полицията удържа на провокациите, но не се знае докога...

"Искаме да покажем, че няма място за никакво празнично откриване на сгради. Политиката на пестене на средства убива хората и води до хуманитарна катастрофа", заяви един от организаторите на протеста.

Активно действие в погромите взимат и анархисти и антиглобалисти. 

На този фон шефът на ЕЦБ Марио Драги преряза невъзмутим лентата на небостъргачите. 

"Тази сграда е символ, че в Европа няма никакво разделение и нашият валутен съюз ще продължи. Може да има и критики срещу нас, но действията ни целят да смекчат последиците от икономическата криза", заяви той.

Новата сграда на Европейската централна банка. 

Бунтовете по улиците продължават и се очаква кулминацията да е довечера около 20 часа.