Българите с прекъснати здравноосигурителни права ще имат 6 месеца гратисен период, в който да покрият дължимите вноски по сега действащите правила, за да се спасят от по-тежките нови изисквания в Закона за здравното осигуряване. С други думи, съвестните неосигурени ще получат като "бонус" възможността да покрият задълженията си само за три години назад, каквото е условието сега, вместо да плащат за целия период от възникването на осигурителната система до днес, т.е. 15 години назад. В единия случай задълженията, натрупани преди 2012 г. ще им бъдат опростени, а в другия - ще бъдат изискани, за да може лицето да се възползва от услугите на здравната система.

Гратисният период отдавна е записан в пакета от промени в Закона за здравното осигуряване, но до момента никой не се беше сещал да прочете истинската идея между редовете. За възможностите, скрити в новите текстове, подсказа самият здравен министър Петър Москов по време на дебатите за първо четене на законопректа в пленарната зала. По думите му неосигурените имат време до края на годината, за да платят дължимите здравни вноски по старите правила. В противен случай, от 1 януари 2016-а ще бъдат длъжни да внесат в хазната всички осигуровки, които са пропуснали от 2000 г. насам. 

По думите на Москов по-голяма отговорност ще носят не само хората, които сами плащат здравните си осигуровки, но също така и държавата. Занапред тя ще превежда с 5% по-висока вноска за контингента от хора, които осигурява, но също така ще бъде по-сериозно ангажирана с вноските на социално слабите.  

„Нека да кажем, че здравно осигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов. 

Министърът е категоричен, че новите мерки със сигурност ще подобрят събираемостта на здравните вноски от населението.