На фона на очертаваща се лятна туристическа криза, браншът поиска държавата да настоява за компенсации от ЕС заради това, че руските туристи тази година няма да дойдат на море у нас. Това стана на заседание на парламентарната икономическа комисия, на което освен ресорните министри присъстваха и представители на 15 асоциации.

Според председателя на комисията Петър Кънев (БСП), очакваният спад на руските туристи, които са основните клиенти за морските курорти, е между 30 и 60%. Това се дължи както на поевтиняването на рублата, така и на ответните мерки на Русия срещу търговското ембарго от страна на ЕС, поради което не може да се разчита на програмите за изпращане на деца, възрастни хора и ветерани. Освен това Москва е издала забрана и на държавните служители да почиват у нас. Оказва се, че са отменени са дори всички почивки в детския лагер в Камчия, който е собственост на руското правителство.

"Искаме компенсация, евродепутатите ни трябва да помогнат, защото положението на бизнеса ни е много тежко", заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Ситуацията с руския пазар е изключително тежка, положението е тревожно и за нас е важно какви мерки ще предприема държавата в тази ситуация. Нашите хотели са готови да приемат туристи, но за съжаление те няма да дойдат. 

Трябва да се търсят компенсации от ЕС, които не трябва да се разглеждат само като щети, нанесени само на туризма, защото те засягат цзялата икономика", казва Ивелина Гроздева, председател на съвета на директорите на курорта "Албена".

"Със сигурност ни очаква един много труден сезон, но да не се вещаят и апокалиптични картини", призова министърът на туризма Николина Ангелкова, като поясни, че докато не минат основните туристически изложения, което ще стане през април, не могат да се дадат точни данни за спада.

Ангелкова обяви, че по междинни данни от анализите на подопечното ѝ ведомство се очаква по-висок интерес на туристи от Германия, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Чехия, Сърбия, Македония и Гърция. Но посочи, че експертите ѝ прогнозират спад на украинските туристи от 20-30%, а на руските - от 30-40%.

"Проучваме възможности за издаване на визи на летищата, като полагаме всички усилия в това посока", добави тя.

"Летният сезон започва само след месец, а в Слънчев бряг няма държавност. Безразборно се строи, строят се бараки, извършва се "барачна" търговия. Губим основен турист – българина. Всички комисии, които трябва да противодействат на сивата икономика, се съсредоточават само върху изрядните фирми. 100 полицаи са недостатъчни - по улиците се родават тонове меса и маркови стоки без лиценз", оплака се Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Министърът на туризма обеща, че контролът ще бъде засилен, като са планирани спешни проверки на МВР и Дирекцията за национален строителен контрол, като се предвижда и по летните курорти да има съвместни междуведомствени патрули, като по зимните.

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов обеща да има обективен, но засилен контрол върху храните, защото "едно от предимствата на България като туристическа дестинация е качеството на храната".