Българското гражданско общество - двигател за политически реформи и икономически напредък.

На тази ключова за всяка демокрация тема е посветен днешният форум в Берлин. Той е организиран от Германо-българския форум и от българското посолство в страната при значителната подкрепа на "Софарма" и Германо-българската промишлено-търговска камара. В оживената дискусия участват техните ръководители Огнян Донев и Митко Василев.

Основният обсъждан въпрос е връзката между политиката и икономиката и често погрешната представа за корупционна обвързаност.

В едно гражданско общество политиката създава законова основа за развитие на икономиката и за стимулиране на инвестициите. От друга страна, ако икономиката създава работни места, то това е най-добрият шанс за успешна политика, категорични са участниците във форума - висши депутати и бизнесмени от Германия и България.

Значителен принос за стокообмена ни с Германия, възлизащ на 6 милиарда евро, имат "Софарма" София и "ИННО-КОН" Лайпциг-София, подчерта посланик Ради Найденов.

"Гражданското общество в България е трудно поле. То не е било възможно нито при османското владичество, нито при комунизма. Въпросът е защо и след промените то още няма солидна почва", посочи Гернот Ерлер, председател на Германо-българския форум и виден немски депутат.

Според него трябва да се изгради истинско доверие в политическия елит. Ерлер похвали страната ни - във фискално отношение България е една от най-стабилните държави в Европа. Той обаче припомни, че 20 на сто от българите живеят под прага на бедността.

"Аз ще споря с вас, с посланик Найденов и с г-н Ерлер, защото не трябва да отиваме само към оценка какво още не ни е наред и какво не е направено. Негативната оценка, оплакването, че все още не сме тази страна, за която сме мечтали - това допринася да бъдем малко мързеливи и да си кажем, че като не сме успели, защо да се стараем, такава е ситуацията." Това заяви при откриването на форума вицепремиерката Меглена Кунева.

"Мисля, че трябва да имаме оптимизма на правещите, на хора, които виждат, че е трудно, но знаят, могат и искат да преодолеят трудностите. Аз търся този оптимизъм - на правещите", каза Кунева.

Тя призна, че има много неща, които ни теглят назад, и че трябва да си ги кажем честно и тук, в Берлин, защото така говорят приятелите.

Според Кунева помагат не хвалещите, а критичните към властта медии.

Вицепремиерката изрази надежда, че ще дойде времето, когато откровено едно българско правителство ще може да каже: "Приемам предложенията на германската, френската, британската Камара, защото смятам, че тези предложения са добри за създаване на правна рамка."

"И това не защото би повлияло лобистки на интересите на българското правителство, а защото това са действително разумни предложения", каза Кунева.

Най-оживена беше дискусията по темата "Българското гражданско общество и неговата роля за икономическия напредък". В нея участваха Владимир Кисьов, директор на Европейския институт, Огнян Донев, председател на Управителния съвет на “Софарма” и издател на Клуб Z, Хайко Шмидт, изпълнителен директор на “ИННО-КОН” Лайпциг/София и Митко Василев, главен изпълнителен директор на Германо-българската промишлено-търговска камара.

Кисьов и Донев по време на дискусията.

На твърдението на Шмидт, че българският бизнес е концентриран предимно в София, контрира Донев – “Софарма” има поделения в цялата страна. Той беше също категоричен, че у нас има почва за развиване на честен и надежден бизнес, макар нещата понякога да се случват три пъти по-бавно от другаде.

Донев застъпи тезата, че неправителствените организации са добър коректив на всяко управление в едно гражданско общество. Но не и такива, които идват и си отиват с дадено правителство. Донев не можел да разбере и протестите срещу изграждането на втори лифт в Банско и се обоснова – ако един турист трябва да чака с часове на опашка за лифт, той никога повече няма да прекара зимната си почивка у нас.