Посланици на България в Македония са били подслушвани, потвърди в интервю за „Фокус“ лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. Записи от подслушването са били дадени лично на дипломатите. Той уточни, че файлове са получили няколко посолства и много повече посланици, тъй като в някои от амбасадите имало смяна на дипломатите, както например в американското посолство, където са били слушани незаконно двама посланици. 

Скандалът с подслушванията тече вече повече от месец в съседна Македония. Заев разкри, че незаконно са били слушани над 20 000 души. Сред тях са министри, журналисти, юристи, депутати, полицаи и религиозни дейци. Социалдемократическият лидер обвини премиера Никола Груевски за тежките нарушения на закона и в злоупотреба с власт и нарушаване на правата на човека. Министър-председателят отхвърли обвиненията и отвърна, че Заев се опитва да извърши преврат и да дестабилизира страната.

Според опозицията шефът на разузнаването Сашо Миялков, който е братовчед на премиера Груевски, е основният двигател на подслушването. От един от изтеклите записи става ясно, че вътрешната министърка казва на финансовия министър, че е говорила с главния прокурор за свалянето на криминални обвинения срещу него. А в друг разговор финансовият министър нарича икономическата политика на Груевски "лудост". Разпространени бяха и записи на вътрешния министър и на шефа на тайната полиция, в които те дават указания на главни редактори и журналисти от основните медии как да бъдат отразени отделни събития.

Груевски твърди, че подслушването е било организирано от бившия шеф на тайната полиция, близък до социалдемократите, по нареждане на чуждестранни агенти. Той обвинява Заев, че се опитва да го изнудва да свика избори.