Европейската комисия предложи днес законодателство, което ще задължи държавите членки автоматично да обменят информация за всички решения, които вземат за режима на облагане на транснационалните компании.

Предложението е в отговор на медийни разкрития от края на миналата година, че Люксембург е давал индивидуални данъчни облекчения на над 300 международни корпорации, позволявайки им да избегнат десетки милиарди евро данъци като декларират Великото херцогство като място на получаване на приходите си.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, който в продължение на 18 години беше министър-председател на Люксембург, попадна под остра политическа атака след публикацията на Международния консорциум за разследваща журналистика.

 Той пое отговорност за практиките, но посочи, че те са изцяло в рамките на съществуващото европейско и национално законодателство, където има вратички за мултинационалните компании да си спестяват данъци. Такива режими съществуват в 23 от 28-те членки на ЕС.

Оквен  в Люксембург Комисията разследва данъчни решения на фискалните администрации в Ирландия и Холандия.

Сега държавите могат да решават сами каква информация за данъчните  си решения да обменят с останалите страни в ЕС, с кои от тях и кога да я споделят. Обхватът на подлежащата на обмен информация също не е точно обозначен.

„Толерантността към предприятията, които избягват плащането на дължимите данъци, и към режимите, които им позволяват да правят това, е изчерпана. Трябва да възстановим връзката между мястото, където компаниите наистина реализират печалбите си, и мястото, където те са данъчно облагани“,  каза комисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

„За целта страните членки трябва да са по-открити и да работят заедно. Това е и целта на представения днес пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане“, добави той.

Правителствата, които се състезават да привличат международни инвеститори, използват законовите пролуки, за да предлагат конкурентни режими на облагане. Данъчната политика в по-голямата си част е в полето на националната компетентност. Промяната в режима на една страна обаче засяга данъчните приходи на другите от компаниите работещи на цялата територия на ЕС.

Днешното предложение за промени в Директивата за административно сътрудничество, ако бъде одобрено от държавите членки и от Европейския парламент, ще задължи националните данъчни администрации да пращат информация за всичките си данъчни решения на всички страни членки всеки три месеца.

Те няма да имат право да задържат част от тази информация под различни предлози, например защита  на търговската тайна, както е сега. Обменяната информация обаче няма да е публична и данъчните администрации ще имат задължения да опазват нейната конфиденциалност.

Те ще могат да изискват от държавата източник на тази информация и допълнителни разяснения.

От обмена ще бъде изключена информацията за данъчни преференции отпускани на физически лица и данъчните решения, които не засягат трансграничния бизнес.

Обменът ще се извършва чрез защитена електронна поща в стандартен формат, който включва имената на данъкоплатеца и неговата група, предмета на данъчното решение, описание на основанията му, списъци на държавите и на други данъкоплатци, които е възможно да засегне.