Разрешаването на украинската криза трябва да бъде съобразено с руските интереси и да гарантира, че страната няма да влезе в НАТО.

Това смята американският политолог Збигнев Бжежински - бивш съветник по националната сигурност в администрацията на президента (1977-1981) Джими Картър. Изказването му е публикувано във в. "Таймс".

"Вместо да говори за санкции срещу Русия и да я осъжда, президентът Барак Обама трябва да разработи всеобхватен план за разрешаването на конфликта, който да е приемлив и за двете страни", пише Бжежински.

Според него трябвало да има съобразяване "и с техните, и с нашите интереси".

"Това значи, че на Украйна трябва да се помогне да има своя съдба в качеството на демократичен член на ЕС. Но НАТО трябва да даде на Русия ясен сигнал, че никога няма да приеме Украйна в своите редици", продължава политологът.

Той смята, че на този етап САЩ и съюзниците им не трябва да снабдяват с оръжие Киев, тъй като това може да бъде използвано като повод за възобновяване на конфликта. В случай на възобновяване на военните действия обаче Западът нямало да има друг избор, освен да даде оръжие.