Всеки, който поне веднъж е попадал за лечение в болница, ще може по закон не само да декларира дали е доволен от получените медицински услуги, но и сам да оценява качеството им. Това ще стане чрез въвеждане на механизми, чрез които пациентите да упражняват своите преки граждански права, за да участват в контрола не само на здравните услуги, но и на цялата здравна система.

"По този начин всичките 2 милиона хоспитализирани лица през 2014 г. на практика ще се превърнат в контрольори на Националната здравноосигурителна каса", обясни депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих и съобщи, че предложението вече е разписано и ще се превърне в част от обсъждания пакет със здравни реформи.

Своята най-нова идея управляващото мнозинство обяви по време на дебатите за първо четене на промените в Закона за здравното осигуряване. След поредната порция унищожителни критики пакетът от реформи на ресорния министър Петър Москов все пак получи подкрепата на коалицията. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, а "против" - БСП и ДПС. В гласуването не участваха само от "Атака". 

От тук нататък най-ожесточено ще се спори около разделянето на пакета с медицински дейност на основен и допълнителен. Според ГЕРБ и Реформаторския блок само така може да се сложи ред в паричните потоци за здраве, но опозицията твърди, че промяната ще създаде единствено допълнителен хаос. Достъпът до лечение щял да бъде ограничен, защото в болниците ще се появят листи на чакащите, а здравеопазването ще бъде разделено на услуги за бедни и услуги за богати.

"Ръкопляскате за това българските граждани освен здравни вноски да плащат допълнително за лечението си. Ръкопляскате за това да чакат здравната администрация да решава дали да се лекуват и за това още веднъж да ги разделим на такива, които могат да плащат, и такива, които не могат. Да се нарича това здравна реформа е цинизъм", обясни отрицателния си вот председателят на БСП Лява България Михаил Миков.

Мая Манолова от левицата подсказа още, че листите на чакащи за пациенти с непрекъснати здравни права и платени вноски противоречи на Конституцията, а Кърджалиев от ДПС допълни, че същите са синоним на рекет, защото на практика отнемат едно от основните права на болните - да избират къде да се лекуват. Другото опасение на опозицията е, че ако нивото на неудовлетвореност на пациентите бъде включено в критериите за качество на медицинската помощ, лечебните заведения ще започнат да раздават подкупи на болните, за да се справят с растящата конкуренция.

"С този законопроект не правите нищо, защото нагаждате модела към парите, вместо да предложите как с наличните 3 млрд. лв. в бюджета на касата да се подобри този модел", коментира още Манолова, цитирайки статистика, според която за последните 25 години средствата в здравната система са скочили с колосалните 1004 процента.

Другата ябълка на раздора ще бъде увеличаването на надзора на Националната здравноосигурителна каса с още двама представители на държавата. Министър Москов е категоричен, че само по този начин администрацията може да се нагърби с изпълнението на поетите ангажименти и с всички следващи от тях отговорности. За опозицията обаче промяната е неприемлива, защото "се одържавява една обществена институция, която управлява основно парите на гражданите".

„Ако бъде допуснато държавата да има решаващ глас в Надзорния съвет, от институцията на практика няма да има смисъл. С това предложение превръщате НЗОК в нещо като филиал на Министерството на здравеопазването”, възмути се Георги Гьоков от БСП и увери, че парламентарната му група няма да подкрепи промяната дори на второ четене.

Останалите критики са свързани с възстановяването на здравноосигурителните права на пациентите. След 1 януари 2016 г. неосигурените ще имат 6 месеца на разположение, за да покрият задълженията си по старите правила - т.е. за три години назад, и ако не го напряват, ще бъдат принудени да заплатят всички пропуснати вноски от 2000 г. насам. Народните представители обаче, включително и тези от управляващото мнозинство, се опасяват, че изискването противоречи на установените нормативни правила за давност на задълженията и може да бъде отхвърлено от Конституционния съд.

Промените, касаещи спешната помощ, се подкрепят по принцип, но при условие, че не се превърнат във вратичка за безплатно лечение на неосигурени лица.  

"Не моделът е сбъркан, а начинът, по който дълги години той е изкривяван, прилаган лобистки, спекулативно, без никакво отчитане на възможния финансов ресурс, който обществото може да отдели. Това правим в момента - да приведем този модел към смисъла му. Да върнем отново здравната каса не като защитник на интересите на определено лечебно заведение, а на интереса на здравно осигурените. Да се нарича това смешно или популистко е или неразбиране, или краен лобизъм. Но не в полза на пациентите, а в полза на тези, които източват касата - не заради пациентите, а заради собствените си джобове", категоричен беше на финала здравният министър Петър Москов.