Искате да се съберем в наднационален съюз с православни държави?

От 2007-ма сме в такъв съюз с Румъния, Гърция и Кипър. В този ред на мисли, колко пъти бяхте на църква в последната година? Кои са десетте Божи заповеди? Кои са основните разлики между православието и католицизма? Между православието и протестантството? Между православието и исляма?

Искате да се съберем в наднационален съюз със славянски държави?

От 2007-ма сме в такъв съюз с Полша, Чехия, Словакия, Словения, сега и Хърватия. В близко бъдеще Сърбия, може би и Македония. Колко чешки и полски филма гледахте миналата година? Кой е най-известният словенски художник? В този ред на мисли, колко руски книги прочетохте? Можете ли да различите поляк от швед? И да можехте, щеше ли да има значение?

Искате излаз на "необятни пазари"?

Имаме излаз към 500 милиона души с висок среден доход. Произведете нещо и им го продайте. Искате да замените това с пазар от 200 милиона души, в голямата си част живеещи на ръба на мизерията. Пазар, който на всичкото отгоре е контролиран от олигарси и монополисти.

Искате България да се радва на добра военна защита?

Имаме НАТО (и слава Богу). Готови ли сте да пратите синовете си в армията, ако те не искат това? Готови ли сте да пратите сина си в руски танк, да освобождава я Украйна, я Грузия, я Приднестровието? Готов ли сте?

Оплаквате се, че не получавате помощ от ЕС...

Фондовете са повече от щедри, ако не се краде. Ако се ползват по предназначение, могат да имат сериозен ефект върху икономиката.

Оплаквате се от образованието...

Децата ви имат достъп до огромен брой западни университети. Ваша работа е да направите така, че хем да научат чужд език и да се възползват, хем България да е достатъчно привлекателна за тях, за да се върнат след това.

Оплаквате се от здравеопазването...

Кога за последен път казахте добра дума за лекар? Ревете на умряло, ако ви се наложи да платите за преглед, но без никакво замисляне можете да дадете половин заплата на врачка, екстрасенс или ходжа.

Оплаквате се от престъпността...

Какво направихте за да спрете малките нарушения? Може да не виждате връзката, но независимо дали сте съгласни със закона, една запалена цигара в заведение е нарушение. Отказахте ли пепелника, който сервитьорът лукаво сложи на масата? Отказахте ли се да паркирате на уличния ъгъл?

Жалите за загубеното селско стопанство...

Бихте ли се върнали на село? Бихте ли пратили децата си на село?

Жалите за загубените огромни заводи от комунизма...

Бихте ли казали на дъщеря си "зарежи я тая информатика, стани шлосер".

Оплаквате се, че в ЕС не ни уважават като нация (което не е вярно)...

Вие уважавате ли се като нация? Погледнахте ли положително на България? Направихте ли някаква малка промяна? Кога за последно изметохте пред блока?

Европейският съюз не е решение на проблемите ни. Той е само среда, в която решенията могат да се намерят и налагат по-лесно. Но ако не променим себе си, ако ще към Рая да ни присъединят, нищо няма да се промени. ZAMISLETESE дето се вика.