Лечебните заведения с държавно участие да се обединят в общи групи, формирайки нещо като холдинги, за да управляват по-добре наличните ресурси. Към тази форма на болнично управление клони най-много Министерството на здравеопазването, обяви ресорният министър Петър Москов след редовното заседание на парламентарната здравна комисия в четвъртък.

За промяната настояват и част от директорите на държавни болници, които не виждат друга възможност за оцеляване в условията на растяща конкуренция и появата на все повече нови лечебни заведения. Тяхната идея е да се създадат няколко кръга от клиники с обща администрация (например спешната болница "Пирогов", многопрофилната и университетска "Александровска", кардиологичната "Св. Екатерина" и АГ болницата "Майчин дом"), които заедно да покриват целия спектър от медицинска помощ. По този начин в задължителната здравна карта на страната ще бъде отбелязано, че в съответния регион няма нужда от допълнителни структури и държавните болници на практика ще бъдат защитени от всякаква конкуренция.

"За мен обединението на държавните болници в група болници от гледна точка на невъзможността за централизирано договаряне на N броя позиции, за които сега се плаща скъпо и прескъпо, е добра идея", представи своята визия здравният министър, уточнявайки, че схемата ще е най-печеливша за доставката на лекарства и осигуряването на външни услуги в болниците. 

Още при встъпването си в длъжност Петър Москов обяви, че в бъдеще лечебните заведения няма да бъдат търговски дружества, защото предлагането на медицинска полощ предполага съвсем друга форма на обслужване. Промяната в статута обаче се оказва твърде сложна заради огромните дългове на големите болници и въпросителните около здравните реформи. Според министър Москов обаче обединяването в холдинги е един от приемливите варианти, защото голяма част от поръчките, които сега се правят от всяко лечебно заведение по отделно, занапред ще се извършват централизирано, и по всяка вероятност ще струват по-малко.

Въпреки убежденията му историята помни доста печалната съдба на подобно сдружаване на общински лечебни заведения в бившия "Столичен медицински холдинг" ЕАД. Обединението, създадено през 2003 г. с единствената цел да оптимизира разходите и да подобри столичното здравеопазване, постепенно се превърна в структура, в която управителите си раздават големи заплати, а директорите на болници и поликлиники уреждат свои фирми за доставка на услуги в общата структура. Злоупотребите бяха разкрити по времето, когато сегашният премиер Бойко Борисов беше кмет на София, а специално насрочената проверка установи, че включените в холдинга 45 лечебни заведения са били подготвяни за бърза и евтина "скрита" приватизация. Накрая през 2009 г. обединението беше ликвидирано, но последствията от грабежа и лошото управление на бившите столични поликлиники (както по отношение на сградния фонд, така и по отношение на апаратурата) са видни и до днес.

На този етап въпросът, който най-трудно ще намери решение и вероятно ще препъне идеята за здравен холдинг между държавните лечебници, е как ще се уредят дълговете им при закриването на търговските дружества и преструктурирането им в общо обединение.