България още не е изпуснала последния влак да стане газов център на Балканите, вярва министър-председателята Бойко Борисов.

Проектът "Южен поток" още не е окончателно отменен, изграждането на заместващия го "Турски поток" няма да е лесно, ЕС има ангажимент да финансира ключова инфраструктура у нас, която вклюва двупосочни връзки с Гърция, Румъния и Сърби, България има и собствени залежи и газохранилище, обобщи той след среща на върха на ЕС, чиято главна тема беше изграждането на Енергиен съюз.

България подкрепя решението за повече прозрачност на междуправителствените споразумения и на търговските договори за енергийни доставки то трети страни, каза Борисов. Заено с това той уточни, че тепърва ще се уточняват правните рамки на тази прозрачност с норметивните актове, които Европейската комисия ще предложи, а държавите-членки и Европейският парламент трябва да приемат.

Снощи лидерите дадоха политическа благословия за предложение на Комисията страните членки и енергийните компании да съгласуват с нея междуправителствените енергийни споразумения и търговските договори, преди те да бъдат подписани. Целта е те да са в съотвествие с европейското право и да се избегнат противоречия като с проекта "Южен поток". Заедно с това обаче лидерите приеха, че механизмите за повече прозрачност не бива да нарушават търговската тайна.

Очаквайте подробности.