Чета и слушам, че представители на туристичесия бранш призовавали България да потърси компенсации за спада на руските туристи, който се очаква да бъде над 50%. Това е поредната пропагандна схема на хибридните информационни войници на Кремъл. В този смисъл не е новина. От доста време в характерното със свой политически генотип медийно пространство се въртят схемите, че Брюксел, Западът и Америка са виновни за нарушените ни бизнес контакти с Русия. И централните СМИ препредават без грам анализ или оценка за обективност.

Нека да приземим анализа от виртуалните пропагандни пространства към реалния живот и реалните факти.
 

Първо, руските туристи у нас естествено ще намаляват защото официална Москва прави всичко възможно за да спре собствените си туристи от дестинации навън и да ги насочи към Крим. Нали Крим е техен, а година след анексията нещата в икономическата област на полуострова са катастрофални, особено в туристическия бранш. Това с наливането на средства от държавния бюджет е стара съветската схема и тя се възстановява с пълна сила.  Та затова Кремъл се стреми да пренасочи средствата от семейните бюджети на руските граждани към Крим. И понеже доброволно това трудно става, руските граждани получават пакет "ограничения-стимули".

Второ, руското правителство ограничи пътуванията на държавни служители, най-вече от сферата на сигурността - използвайки всякакви претексти, включително потенциални заплахи за тяхната и на семействата им сигурност. Става въпрос за огромен потенциален туристопоток, който се спира на границата на Русия от самите руски власти. Ограниченията не касаят само видната част от свързаните със сигурността на Русия лица, но и такива, които имат достъп до чуствителни за сигурността на страната тайни или информация.Тук матрицата е изцяло взета от съветските времена. 

Трето, сривът на рублата и съкращаването на приходите от енергоресурси кара властите в Москва всячески да демотивират руските граждани от пътувания навън, за да намалят изтичането на капитал. Тази мярка ще засегне и пътуванията към страната на притежателите на ваканционни имоти у нас. Почивката зад граница в рублово изражение е почти два пъти по-скъпа от миналата година. Вие как бихте реагирали? Българският туристически продукт е позициониран именно в пазарна нища, която е най-чуствителна към ценови промени. Руските олигарси не почиват у нас.

Четвърто, в стремежа си да контролира тотално туристическия бизнес, Кремъл се намеси с тежка ръка, което доведе до фалит доста туристически фирми. Те не намериха начин да компенсират загубите от внезапния срив, породен от откази на свързани с държавни служби и компании служители да реализират вече направени резервации поради явни или неявни забрани. Оттам страдат чартърните компании, които трупат загуби и всички по веригата. Фалитите в бранша в Русия са на безпрецедентно високо равнище.
 

Кое от гореизложеното е причинено от Брюксел или от действия или бездействия на българското правителство?
 

Или може да се изпроси милост с декларации за вярност към Кремъл, обвинения към българското правителство или Запада?

Ако имаме някакви оплаквания или претенциите, то те трябва да бъдат в друга посока и най-вече към хората, които анексираха Крим и вкараха Русия в тази ескалираща самоизолация. Колкото и усилия да полагаме да ускоряваме и облекчаваме визови процедури, да правим симпатични за Москва геополитически изказвания - бизнесът с Русия си остава с неконтролируемо висок политически риск, независещ от нас или нашите партньори.

Защото никой не знае какво ще реши утре руския президент.
И това не е краят на ограниченията или демотивацията на руските туристи да пътуват извън страната си. Мнозина очакват затягане на режима на пътувания, в това число и на валутен контрол. 

А сега няколко практически съвета към туристически бизнес у нас
 

Сега е времето да си диверсифицираме туристическите дестинации с туристи от другите страни на постсъветското пространство, от региона и от Европейския съюз. Колкото и да се мъчим да погледнем в бъдещето, трудно ще съзрем скорошно излизане от кризата около Украйна или промяна на политиката на Кремъл в стремежа да ограничи гражданите си да пътуват по-малко в чужбина. Руснаците много добре знаят, че Крим не може да замести Турция, България, Хърватска или Гърция - но нямат друг изход.

При тези прогнози за спадащи цени на нефта и природния газ - семейните бюджети ще изтъняват още повече. Бъдете сигурни, че Путин няма да намали военния си бюджет, за да даде по-високи доходи на руските граждани, които пък да ги харчат по нашето Черноморие, спа-центрове или ски-курорти.

Трябва да очакваме вместо туристи у нас да идват повече руски имигранти и това е поле, в което туристическите ни фирми трябва да се специализират. Руската бизнес емиграция към Европа тепърва ще расте и България е добро място за нейното позициониране, в това число и по българското Черноморие. Но тя има своята специфичност и поражда проблеми, които не се решават от само себе си, а изискват конкретна политика.

Щом Владимир Путин започна да плаши олигарсите с това, че ще им блокират парите и бизнеса на Запада им обещава амнистия, можете да си представите какво ще стане с бягството на капитали и бизнес от Русия.

Мнозинството руснаци искат нормален живот и нормална работна среда, а прогнозите за Русия не са блестящи. Това именно България трябва да продава, а не убийствената със своята интелектуална посредственост теза, че у нас руските граждани могат да намерят продължение на онази Русия, от която те бягат.

Колкото повече Европа има у нас, толкова по-силно ще привличаме нормалните руски туристи.

Текстът е от блога на Илия Василев. Подзаглавието е на Клуб Z.