Терористичният акт в Тунис е пълна катастрофа. Туристи, които са така необходими на страната, вече няма да стъпят там. Атентатът е разочарование и за арабския свят. Разбита е надеждата за мир и демокрация.

Това пише Томас Авенариус в коментар под заглавие: “Краят на пролетта”, публикуван в авторитетния мюнхенски “Зюддойче цайтунт”.

“Колкото и ужасен да беше атентатът в музея в Тунис заради многото жертви, толкова той беше предвидим. Дори той беше неизбежен.  Ислямски терористи в момента намират навсякъде, където търсят, поле за изява – Париж, Копенхаген, Найроби или сега Тунис. За насилниците особобено подходящи са места, където се намират много чужденци – посолства, летища, молове, музеи, старини и морски курорти. Който е мислил, че Тунис е пример за Арабската пролет като вече демократична страна, то той се е лъгал или заблуждавал”, пише авторът.

Той предупреждава, че джихадистите най-вероятно планират следващия си пъклен акт – музеят и парламентът се намират в центъра на столицата. Там обаче над сигурността бдят безхаберни и немотивирани сили на реда. Да не говорим, че ислямистите са навсякъде в страната. И не само там. Граждани на Тунис са гръбнака на “Ислямска държава”. Смята се че поне 3000 тунезийци са в редиците на ислямистката групировка в Сирия и Ирак.

В самия Тунис пък отдавна е отворен фронт, при който редовната войска не може да се похвали с успехи.

“В планинските райони на границата към също така размирния съсед Алжир армията не бележи успехи срещу ислямистките снайперисти, похитители, главорези и бомбаджии. За Тунис и населението му стрелбата пред параламента и в музея и взимането там на заложници е катастрофа с непредвидими последици. Правителството няма да реши проблема с терора от днес за утре. За разлика от него туристическият бранш ще реагира мигновено – броят на туристите ще падне драстично, туроператорите бързо ще намерят алтернативи за почивки, потокът от посетители ще секне и до година-две ще е като малко изворче. Това е истинска катастрофа за една страна с големи икономически проблеми, за която постъпленията от туризма са от жизнено значение”, коментира Томас Авенариус.

Той е категоричен, че поуките от сегашния атентат са горчиви:

“Всеки най-сетне трябва да прозре, че така наречената Арабска пролет безпощадно се е провалила и че районът години наред ще е нестабилен. Това означава, че там не е възможно да се развива туризъм, няма надеждни политически партньори, нито са възможни инвестиции. Надеждата за демокрация, появила се през 2011 г. в държавите от Близкия изток и Северна Африка, в билзко бъдеще няма да може да бъде осъществена.”

Според автора от липсата на реални промени в района се възползват ислямистите терористи, което пък провокира държавни репресии. Малкото политици мюсюлмани, които поне отвън изглеждали демократично настроени, пък се чувствали измамени от упорството на властимащите в редица държави да поемат по нов курс, предимно в Египет.

“Ислямистите, които и без това винаги са вярвали в джихада и никога на избори, са убедени в правотата си, че единственото средство е насилието, към което те зоват. Новите правителства съзират в сегашната политическа обстановка възможност отново да се върнат към авторитарно управление в името на борбата срещу терора. Най-яркият пример е Египет с храненика на Мубарак Ал Сиси. Твърде скоро в тази посока може да поеме и полудемократичен Тунис”, е мрачната прогноза на Томас Авенариус.