БСП трябва да стане инициатор на национална подписка срещу решението за взимане на външен дълг от 16 милиарда лева.

Това предложи днес на съпартийците си Сергей Станишев. Той направи предложението на семинар във Варна, проведен под патронажа на оглавяваната от него Партия на европейските социалисти (ПЕС).

"Сега е наш ред да задаваме въпроси. Този път няма да питаме "КОЙ", а "защо". И за колко се продадохте? Всички бяхме свидетели на цирка в парламента, когато се взе това решение. „За“ гласуваха 159 депутати. Интересно кого представляват те? Избирателите на Реформаторския блок, които очакваха реформи и орязване на разходи? Или пък тези на АБВ, които до последно не разбраха за какво гласуват всъщност?", каза Станишев.

Местните избори бяха основна тема на семинара. Станишев призна, че предстоящият вот е от изключителна важност и особено труден:

"Тези избори са последната преграда пред ГЕРБ за пълното овладяване на властта и бетониране на статуквото. Имаме потенциал - и експертен, и политически, да се противопоставим."

ГЕРБ ще демонстрира, че е добре смазана изборна машина, разполагаща с цялата администрация и финансов ресурс, която упражнява натиск върху хората и цели корпоративен вот, за да си гарантира победа. БСП може да се представи достойно на предстоящите избори със същностна, силна, политическа битка.

"На конгреса на 5 април се надявам да започнем нов, ляв разказ за България. Да дадем съдържателни разлики какви са левите и десните кметове", каза още Станишев.

Според него в БСП се водят понякога „унищожителни спорове дали да бъде партийна кандидатура даден кандидат". Той призова да се променят стереотипите към избора на кандидати във всяка област и община за местния вот.

"Oттук до изборите всеки ден и всеки час да бъдем до нашите потенциални кандидати", призова лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него сегашната ситуация в България прилича на обстановката при кампанията на Герхард Шрьодер, когато Германия е била наводнена, а той е изоставал с 15%, но е бил всеки ден при хората, на терен, там, където имат проблем.

Гости на семинара във Варна са генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, мениджърът на социалдемократите в Швеция Кристиян Скраф и представителката на социалдемократите в Хърватия Анна Ултрих, която ще обучи соцактива как се печелят избори с добро представяне в социалните мрежи и комуникации.

Партията реши да използва опорни точки за местния вот. темите ще бъдат санирането на старите панелни блокове, здравеопазването и референдумите.