Проектът за реформа в пенсионната система, който съдържа 30 мерки, ще бъде готов до края на месеца. Това обяви в Силистра социалният министър Ивайло Калфин. Според него проектът ще влезе за обсъждане в парламента в началото на май. А самата реформа щяла да стане факт още преди началото на депутатската лятна ваканция.

Преди това предложените мерки ще бъдат подложени на публично обсъждане и ще се дискутират със социалните партньори, каза Калфин, цитиран от БНР.

„Не са приемливи предложения, свързани със замразяване на сегашната система и това го знаят даже депутатите, които го предлагат. При сегашната демографска картинка, ако запазим сегашната система, след 10-15 години, действително обричаме хората на съвсем мизерни пенсии. Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да става плавно”, каза министърът.

Според него работещите в трета категория труд трябва да се пенсионират на 65 години, като ще се търсят възможности и за ранно пенсиониране. През миналата година средната възраст на хората, които са излезли в пенсия, е 57 години и 4 месеца и тя, смята Калфин, е твърде ниска.

Търсела се и възможност за увеличаване на вноските, като желанието на министъра е това да става по-плавно и в по-дълъг период.